С хитлеристки поздрав на абитуриентски бал

С хитлеристки поздрав на абитуриентски бал
  • Публикация:  DW
  • Дата:  
    27.05.2023
  • Сподели:

Ученици на по 13 и 15 години позират с хитлеристки поздрав и си разращат расистки съобщения в социалните медии. Няколко случая от Бранденбург разкриха, че дясноекстремистките прояви в някои училища не са единични.

 

 

Няколко учители, пожелали да останат анонимни, написаха през април отворено писмо, осъждащо дясноекстремистки инциденти в училище в провинция Бранденбург. Това предизвика остра обществена реакция, без отначало да е ясно кое е училището. 

В крайна сметка се оказа, че става дума за гимназия в Бург, а инцидентите, за които се говори в писмото, са използване на хитлеристкия поздрав, графити на свастики и расистко насилие, информира АРД.

 

Който е против, изпада в изолация

 

Бианка Б., чийто син Якоб е в девети клас в училище в съседен град, споделя пред германската обществено-правна медия, че случаят не е единичен – знаела от сина си и за други: имало ученици, които си лепяли мустаци като на Хитлер, отправяли хитлеристкия поздрав, обиждали хората с различен цвят на кожата и им казвали, че „трябва да си ходят“. „А хората, които са против това, изпадат в изолация“, казва Якоб.

 

Привърженик на дяснорадикални групировки

 

Както разказват пред АРД ученици от град Шпремберг - там също имало нарисувани по стените или издълбани в чиновете свастики.Темата била обсъждана и в група в Whatsapp, в която например се споделял мем с лика на  Хитлер и текст: „Ти си весел, затова ще те пратя в газовата камера последен“. Освен това повечето членове на групата поддържали използването на думи като „негър“ и „маймуна“. В Службата по образованието в Котбус, която отговаря за това училище, е било съобщено за 15 дясноекстремистки инцидента само в един от випуските.

Някои се страхуват и участват от конформизъм

Разговорите с младежи от училищата Бург и в Шпремберг разкриват определена схема, констатира АРД. Има ученици, които застъпват отявлени дясноекстремистки позиции, а връстниците им ги смятат за „готини“. „Те демонстрират позицията си и показват на какво са способни. Но има и ученици, които се страхуват - те се присъединяват към групата, защото знаят, че в противен случай ще бъдат изолирани или обиждани“, казва през германската обществено-правна медия ученичка от Бург.

За някои ученици десният радикализъм може би е конформистки начин да се почувстват част от групата. През април в медиите се появи например снимка от Бург, която показва как ученици от горните класове - на по 13 и 15 години - позират с хитлеристкия поздрав пред камерата. АРД разполага и с още две снимки от една гимназия в Котбус, вероятно от абитуриентски бал. И на тях младежи показват хитлеристкия поздрав.

„В този регион дясноекстремистката идеология се предава от поколение на поколение“, казва Ане Брюгман, която работи по проекта „Перспектива за жертвите“ в Потсдам. Организацията подпомага хора, пострадали от дясно насилие. Както казва Брюгман пред АРД – онези, които в началото на 1990-те години участваха в расистки изстъпленияи нападения срещу бежански домове, от 2015 година насам отново се включват в десни демонстрации – нерядко заедно с децата си. Според Брюгман обяснението е в това, че промените в Източна Германия от 1989 насам не са осмислени достатъчно.

Стари и нови десни екстремисти

Шефът на контраразузнаването в Бранденбург Йорг Мюлер споделя пред АРД, че става дума за „токсична смес“ от стари десни екстремисти, нови десни и хулигани, които при това получават подкрепа от някои местни бизнесмени. Като например от Даниел Г., предоставил залата и бирарията на хотела си за абитуриентския бал на училището в Бург. Самият той е известен с десните си възгледи, участвал е в дясноекстремистки прояви, включително в неонацистко сборище в Унгария, обяснява Йорг Мюлер.

Междувременно училището в Бург е написало писмо, че не одобрява провеждането на абитуриентските балове в заведението на Даниел Г. Но окончателното решение явно зависи от родителите.

 

 

Станете почитател на Класа