САЩ и ЕК разкритикуваха Милорад Додик за срещата му с Путин

САЩ и ЕК разкритикуваха Милорад Додик за срещата му с Путин
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.05.2023
  • Сподели:

Държавният департамент на САЩ оцени решението на президента на босненската Република Сръбска да се срещне с руския президент Владимир Путин, както и по-ранното му решение да награди с медал Путин, като „недалновиден ход, който не служи на интересите на Република Сръбска“, съобщава сръбският в. „Данас“. Междувременно Европейската комисия предупреди Република Сръбска, че поддържането на връзки с Русия е несъвместимо с евроинтеграцията, съобщава БТА.

 

 

„Нито едно правителство не би трябвало в този момент да разширява на каквото и да било равнище сътрудничеството си с Русия, докато тази страна води агресия срещу Украйна“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър за „Гласът на Америка“ по повод посещението на Додик в Москва. Той подчерта, че пътят на Босна и Херцеговина към демократично, проспериращо и сигурно бъдеще „преминава през Брюксел, а не през Москва“. „Затова смятаме подхода на Додик за непродуктивен и преди всичко вреден“, добави Милър.

Европейската комисия също предупреди, че поддържането на връзки с Русия е несъвместимо с евроинтеграцията, съобщи регионалната телевизия Ен1. „Европейският съюз бе кристално ясен към нашите партньори: Отношенията с Путинова Русия не могат да бъдат нормални и са засенчени от непровокираното и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна“, казаха от Европейската комисия.

От ЕК припомнят, че ЕС многократно е посочвал, че поддържането на близки връзки с Русия е несъвместимо с евроинтеграцията. Те подчертават, че ЕС иска да разчита на всички страни кандидатки за членство като на надеждни европейски партньори, които ценят общите принципи, ценности, сигурност и просперитет.

„Да не забравяме, че Путин е този, който нарежда и контролира масовото нарушаване на Хартата на ООН и човешките права в Украйна, където Русия извършва зверства, като атакува произволно цивилните и гражданската инфраструктура, плячкосва украинска собственост и територии или отвлича деца“, казаха от ЕК пред Ен1.

Милорад Додик се срещна вчера с Владимир Путин и заяви, че Република Сръбска възнамерява да провежда собствена политика спрямо Русия и да продължи да си сътрудничи и да работи с нея. 

Додик заяви днес на форум за сигурността в Москва, че след войната Босна се е превърнала в експеримент и колония, без уважение към историята и международното право, съобщи телевизията на Република Сръбска РТРС. 

По думите му, "т.нар. хуманна намеса на НАТО е изразена за първи път в агресията срещу Република Сръбска през 1995 г. и в Сърбия 1999 г., а след това се е превърнала в „модус вивенди“ (начин на живот, лат.) за американските военни интервенции в Близкия и Средния изток и в пълно пренебрегване на международното право".

„След войната Босна и Херцеговина се превърна в геополитически експеримент, колония на западния либерален глобализъм, който трябваше да допълни процеса на отмиране на нацията и да създаде някакво хибридно, наднационално общество, без идентичност и каквото и да е уважение към традициите, конституционното право, историческия опит от живота на Балканите“, подчерта Додик.

По думите му, сръбският народ е бил първата жертва на процеса на хегемония на западните фактори и НАТО.

„Новото предизвикателство е насърчаване на идеология на нацизъм и фашизъм като оръжие срещу Русия. Застрашена е европейската енергийна сигурност, защото Европа продължава да е зависима от руската енергия“, отбеляза още Додик.

Станете почитател на Класа