Да Силва предлага да се проведе среща на върха на ООН за Украйна

Да Силва предлага да се проведе среща на върха на ООН за Украйна
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    23.05.2023
  • Сподели:

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва смята за необходимо провеждането на среща на върха на ООН за ситуацията в Украйна преди срещата на ООН на високо ниво през септември.
„Необходимо е да обсъдим войната в Украйна в ООН. През всичките пет месеца на моето президентство никой не ме покани да присъствам на среща на ООН, за да обсъдим тази война. Можем да пренасрочим срещата на Общото събрание, която обикновено се провежда през септември за юни или юли, за да обсъдим войната", каза да Силва, говорейки по време на пресконференция.
Според бразилския президент трябва да бъдат поканени както руският президент Владимир Путин, така и украинският президент Владимир Зеленски да говорят на такова събитие, което трябва да бъде последвано от съответна дискусия. Според да Силва е неуместно ситуацията в Украйна да се обсъжда нито във формат Г-7, нито във формат Г-20; вместо това този въпрос трябва да бъде обсъден в Съвета за сигурност на ООН.
По-рано бразилският лидер заяви, че Русия е гарант за дълготраен мир в целия свят. По-рано той предложи да се създаде нов международен формат за създаване на възможност за диалог между Москва и Киев и заяви готовността си да действа като посредник в преките преговори между президентите на Русия и Украйна.

Станете почитател на Класа