Китай обвини държавите от Г-7 в „клевета и очерняне“

Китай обвини държавите от Г-7 в „клевета и очерняне“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    23.05.2023
  • Сподели:

Пекин обвини страните от Г-7, че си сътрудничат за „очерняне и клевета" на Китай, след като на срещата на върха през уикенда беше издадено комюнике, което предупреждава Пекин за неговите „милитаризационни дейности в Азиатско-тихоокеанския регион".
В комюникето на Г-7, публикувано в събота, се посочва, че „искат конструктивни и стабилни отношения с Пекин, като се има предвид намаляване на рисковете, а не отделяне от отношенията им с Китай" на фона на предупрежденията от Франция, че срещата на върха не трябва да бъде смятана за „анти-Пекин". Но то също така очертава ключови опасения относно милитаризацията в Източно и Южнокитайско море, намеренията на Китай спрямо Тайван и опасенията за човешките права в Синдзян и Тибет.
Лидерите на групата Quad - Австралия, Индия, Япония и САЩ - също отправиха слабо завоалирана критика към Пекин, призовавайки за "мир и стабилност в Индо-Тихоокеанската морска област".
„Ние категорично се противопоставяме на дестабилизиращи или едностранни действия, които се стремят да променят статуквото чрез сила или принуда", се казва в изявлението, използвайки дипломатически език, който изглежда се отнася до икономическата тактика на Китай за придобиване на влияние над по-бедните страни, както и военната му експанзия в Тихия океан .
В отговор китайското министерство на външните работи в събота обвини Г-7 във „възпрепятстване на международния мир, подкопаване на регионалната стабилност и ограничаване на развитието на други страни".
Вчера заместник-министърът на външните работи на Китай, Сун Уейдонг, привика японския посланик, за да връчи официален протест срещу това, което министерството нарече „шума около свързаните с Китай въпроси" на срещата. Сун заяви „Япония е сътрудничила с други страни на срещата чрез дейности и съвместни декларации за очерняне и клеветене на Китай, груба намеса във вътрешните работи на Китай. Действията на Япония са в ущърб на суверенитета, сигурността и интересите на развитието на Китай, Китай е силно недоволен и твърдо им се противопоставя".
„Япония трябва да коригира разбирането си за Китай, да придобие стратегическа автономия и наистина да насърчи стабилното развитие на двустранните отношения с конструктивно отношение", каза Сун.
Японски официални лица заявиха, че позицията на страната им по отношение на Китай е била последователна, докато Хидео Таруми, японският посланик в Китай, каза, че Г-7 ще продължат да разглеждат въпроси от общ интерес, докато Китай не промени поведението си.
„Китай трябва първо да предприеме положителни стъпки за справяне с тези проблеми, които предизвикват безпокойство, ако Китай иска да не се позовават на тях", каза Таруми пред Sun.
В неделя китайското посолство във Великобритания отвърна на коментарите на британския премиер Риши Сунак, който заяви „Китай представлява най-голямото предизвикателство за сигурността и просперитета в света, но че другите водещи икономики не трябва да се отделят от него". В изявлението на посолството се иска от правителството на Обединеното кралство да спре да клевети и очерня Китай, за да избегне по-нататъшно увреждане на отношенията между Китай и Обединеното кралство.
„Съответните забележки от британска страна са просто повтаряне на думи на други и представляват злонамерени клевети при незачитане на фактите. Китай твърдо се противопоставя и категорично осъжда това", се казва в съобщението.
Също в неделя китайските регулатори обявиха, че американският производител на чипове Micron Technology не е преминала двумесечен преглед на сигурността и на китайската критична инфраструктура ще бъде забранено да я използва. „Въпреки че пазарният дял на Micron в Китай е малък, моментът на обявяването по време на G7 беше важен забраната на Micron може да бъде първият тест на стратегията за намаляване на риска", каза Кристофър Милър, професор в университета Tufts.
Официалният информационен бюлетин Xinhua съобщи „G7 покриха много теми, но за съжаление завършиха с акцент върху намесата във вътрешните работи на други страни и възпрепятстването на тяхното развитие".
Въпреки гнева на Пекин, американският президент Джо Байдън каза пред репортери в неделя, че очаква скоро да има подобрения в отношенията между САЩ и Китай.
Отношенията между САЩ и Китай се влошиха през последните години и неотдавнашните опити да бъдат върнати в релси бяха дерайлирани през февруари, когато САЩ свалиха китайски шпионски балон, който засякоха да лети във въздушното пространство на САЩ.

Станете почитател на Класа