Байдън и Маккарти се срещат 10 дни преди крайния срок за дълга

Байдън и Маккарти се срещат 10 дни  преди крайния срок за дълга
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    23.05.2023
  • Сподели:

Президентът на САЩ Джо Байдън и говорителят на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти проведоха „продуктивен" телефонен разговор за продължаващата безизходица по тавана на дълга и обещаха да се срещнат в понеделник, след като Байдън се върне във Вашингтон.
Маккарти, говорейки пред репортери след разговора, каза, че има положителни дискусии за разрешаване на кризата и че преговорите на ниво персонал ще бъдат възобновени по-късно в неделя.
Запитан дали е по-обнадежден след разговора с президента, Маккарти каза: „Нашите екипи разговарят днес и ние се срещаме утре. Това е по-добре, отколкото беше по-рано. Значи да."
Байдън, който пристигна в Белия дом късно вечерта в неделя след пътуването си до Япония, каза, че разговорът с Маккарти е минал добре. „Ще говорим утре", каза той.
Говорейки от срещата на върха на Г-7 в Япония в неделя, Байдън каза, че би бил готов да намали разходите заедно с данъчни корекции, за да постигне сделка, но последното предложение от републиканците за тавана е „неприемливо".
Остават по-малко от две седмици до крайния срок 1 юни, след който Министерството на финансите каза, че федералното правителство може да не е в състояние да плати всичките си дългове.
Без да повиши лимита на дълга, правителството на САЩ ще изпадне в дифолт на задълженията си по сметките, първи в историята, с вероятни катастрофални последици. Федералните работници ще бъдат пуснати в отпуск, световните фондови пазари ще се сринат и икономиката на САЩ вероятно ще изпадне в рецесия.
„Голяма част от това, което те вече предложиха, е просто, честно казано, неприемливо. Време е републиканците да приемат, че няма двупартийна сделка, която да бъде сключена единствено според техните партийни условия. Те също трябва да се мръднат", каза Байдън в Хирошима.
По-късно президентът написа в Туитър, че няма да се съгласи на сделка, която защитава субсидиите за „Големия петрол и данъчните измами на богатите, като същевременно излага здравеопазването и хранителната помощ на риск за милиони американци". Той също така предположи, че някои републикански законодатели са склонни да видят фалит на САЩ по дълга си с надеждата, че катастрофалните резултати ще попречат на Байдън да спечели преизбирането през 2024 г.
Преди разговора с Маккарти Байдън подчерта, че е готов да направи съкращения на разходите и каза, че не се притеснява, че те ще доведат до рецесия, но не може да се съгласи с настоящите искания на републиканците.
Миналия месец контролираната от републиканците Камара прие законодателство, което ще намали широка част от държавните разходи с 8% през следващата година. Демократите казват, че това би наложило средни съкращения от поне 22% на програми като образование и правоприлагане, цифра, която висшите републиканци не оспорват.
Маккарти каза, че ще даде на депутатите от Камарата на представителите 72 часа, за да прегледат споразумението, преди да го внесат за гласуване.

Станете почитател на Класа