Нова Зеландия обявява най-големия си проект за намаляване на емисиите

Нова Зеландия обявява най-големия си проект за намаляване на емисиите
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    23.05.2023
  • Сподели:

Нова Зеландия обяви най-големия си проект за намаляване на емисиите в историята, преминавайки от въглища към възобновяема електроенергия в големия стоманодобивен завод в страната. Това е ход, който според правителството е еквивалентен на премахването на 300 000 автомобила от пътя.
Правителството ще похарчи 140 милиона долара за намаляване наполовина на въглищата, използвани в завода за стомана Glenbrook за рециклиране на скрап от стомана, заменяйки тази генерираща енергия с пещ, задвижвана от електричество. Заводът ще допринесе със 160 милиона долара за разходите по проекта.
Понастоящем стоманодобивната компания представлява 2% от общите емисии на Нова Зеландия чрез интензивно изгаряне на въглища за разтопяване на богати на желязо пясъци в стоманени продукти. Новият проект ще инсталира електродъгова пещ на стойност 300 милиона долара, която вместо това ще топи скрап от стомана. Електричество ще бъде осигурено от възобновяема енергия чрез националната мрежа на Нова Зеландия, която се захранва предимно от вятърна, водна и геотермална енергия.
Премиерът Крис Хипкинс каза „Проектът превъзхожда всичко, което сме правили до момента. Размерът на този проект показва колко сериозно е правителството да намали емисиите на Нова Зеландия възможно най-бързо. Самостоятелно това ще елиминира 1% от общите годишни емисии на страната."
Правителството казва, че планът ще намали емисиите на Нова Зеландия с 800 000 тона годишно. Това е еквивалентно на премахването от пътя на целия автомобилен парк на Крайстчърч, един от най-големите градове в Нова Зеландия.
„За да разберем мащаба на този проект, той намалява повече емисии сам по себе си, отколкото всички останали 66 проекта [финансирани от правителството за намаляване на емисиите], които сме одобрили до момента", каза Меган Уудс, министър на енергетиката и ресурсите. Електрическата пещ трябва да заработи до 2026-7.
Експертът по изменението на климата проф. Джеймс Ренуик от университета Виктория каза пред Guardian, че проектът е „много важен" и „голяма новина" за целите на страната за емисии. „Това ще бъде най-голямото единично намаление на националните емисии, когато влезе в действие. 1% от националните емисии е страхотно, но трябва да намалим 100%", каза той.
Планът бележи значителна стъпка в действителното намаляване на емисиите на парникови газове в Нова Зеландия – за разлика от закупуването на компенсации за засаждане на дървета, за да достигне нетната нула.
През април Комисията по климата предупреди, че силната зависимост на страната от засаждането на дървета за компенсиране на въглеродното замърсяване заплашва да торпилира амбициозните й планове за достигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. Постигането на нетно намаление на емисиите основно чрез засаждане на дървета е невъзможно да се поддържа дълго време, предупреждават експерти, тъй като горите могат да бъдат унищожени от пожар или екстремно време и не съхраняват въглерод завинаги.
Въпреки че общият принос на Нова Зеландия към глобалните емисии е малък, нейните брутни емисии на глава от населението са високи. Според данни от 2018 г. новозеландците произвеждат парникови газове, еквивалентни на топлинната мощност на 16,9 тона въглероден диоксид - повече от два пъти повече от процента на глава от населението в Обединеното кралство. Страната също е сред страните с най-лоши резултати в света по отношение на увеличенията на емисиите.

Станете почитател на Класа