Страните от QUAD за кризата в Украйна и за Китай

Страните от QUAD за кризата в Украйна и за Китай
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.05.2023
  • Сподели:

Лидерите на Четиристранния диалог за сигурност QUAD (включващ Австралия, Индия, Япония и Съединените щати) изразиха загриженост относно украинската криза и се застъпиха за мирно разрешаване на споровете, според съвместното изявление, публикувано след срещата на върха на QUAD в Хирошима в събота.
„Ние сме за придържане към международното право, мирно разрешаване на споровете и зачитане на принципите на Хартата на ООН, включително териториалната цялост и суверенитета на всички държави", се казва в изявлението, публикувано на уебсайта на индийското външно министерство.
„Участниците в срещата изразиха дълбоката си загриженост от конфликта в Украйна и подчертаха, че скърбят за неговите ужасни и трагични хуманитарни последици".
„Ние осъзнаваме сериозното въздействие на [конфликта] върху глобалната икономическа система, включително върху продоволствената, горивната и енергийната сигурност и критичните вериги за доставки. Ние ще продължим да оказваме хуманитарна помощ на Украйна за нейното възстановяване", се казва в изявлението.
„Съзнавайки, че нашата епоха не трябва да бъде ера на война, ние оставаме ангажирани с диалога и дипломацията. Ние подкрепяме всеобхватен, справедлив и траен мир в съответствие с Устава на ООН. В този контекст ние сме съгласни, че използването или заплахата от използване, на ядрени оръжия е сериозно и недопустимо", се казва в него.
Президентът на САЩ Джо Байдън и тримата му партньори в групата не споменаха Китай поименно, но комунистическата суперсила очевидно беше целта на езика в съвместно изявление, призоваващо за „мир и стабилност в индо-тихоокеанската морска област".
„Ние категорично се противопоставяме на дестабилизиращи или едностранни действия, които се стремят да променят статуквото чрез сила или принуда", се казва в изявлението, използвайки дипломатически език, който изглежда се отнася до икономическата тактика на Китай за придобиване на влияние над по-бедните страни, както и военната му експанзия в Тихия океан .
„Изразяваме сериозна загриженост относно милитаризацията на спорни елементи, опасното използване на кораби на бреговата охрана и морската милиция и усилията за прекъсване на дейностите по експлоатация на офшорни ресурси на други държави", се добавя в изявлението, като ясно се позовава на китайското изграждане на бази върху бивши офшорни рифове и тормоза на некитайски кораби в спорни води.

Станете почитател на Класа