Зеленски призна руската победа в Бахмут: Жалко, на това място вече няма нищо

Зеленски призна руската победа в Бахмут: Жалко, на това място вече няма нищо
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.05.2023
  • Сподели:

Впоследствие обаче говорителят на Зеленски Серхий Никофоров отрече президентът да е потвърждавал завладяването на града от руските сили.

 

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди загубата на Бахмут от руснаците, като добави, че "от града не е останало нищо".

На среща с президента на САЩ Джо Байдън в Хирошима в неделя Зеленски призна, че Киев вече не контролира Бахмут (руското име Артемовск). Откритата част от срещата на върха на Групата на седемте (Г-7) беше излъчена от CNN, съобщава ТАСС.

Запитан дали украинските сили са се задържали или Русия е превзела града, Зеленски не беше напълно ясен, но каза: "трябва да разберете, че там няма нищо. Тъжно е, трагично е, но към днешна дата Бахмут е само в нашите сърца", каза той, съобщи АФП.

"Мисля, че не", отговори Зеленски на въпрос от публиката относно запазването на контрола на Киев над Артемовск. "Но трябва да разберем, че там не е останало нищо. Жалко, това е трагедия, но днес Бахмут е само в нашите сърца. На това място няма нищо", добави той.

Впоследствие обаче говорителят на Зеленски Серхий Никофоров отрече президентът да е потвърждавал завладяването на града от руските сили.

"Въпросът на репортера на Ройтерс беше "Руснаците казаха, че са превзели Бахмут", а Зеленски отговаря "Мисля, че не". Президентът отрича превземането на Бахмут", пише Никофоров във Фейсбук.

https://epicenter.bg/09de3a2d-5fdc-4d2e-a4e3-400a737f6bf6" alt="lg.php.gif">

Руското министерство на отбраната съобщи вчера, че в резултат на настъпателните действия на щурмовите отряди на "Вагнер" с подкрепата на артилерията и авиацията на Южната група войски е завършено освобождаването на Артемовск/Бахмут.

В събота следобед ръководителят на руската наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че Бахмут е превзет изцяло.

"В събота, на 20 май, около обяд, Бахмут беше превзет изцяло", заяви Пригожин във видеоклип, публикуван в Telegram, докато зад него бойци държат руското знаме, заобиколени от руини.

Бойците на Вагнер ще огледат превзетия град, преди да го предадат на официалната руска армия до 25 май, твърди Пригожин.

"Операцията по превземането на Бахмут… месомелачката "Бахмут", продължи 224 дни", каза Пригожин, облечен в камуфлажна униформа.

Битката изравни със земята центъра за добив на сол, който някога е имал население от около 70 000 души.

"Владимир Путин поздрави щурмовите отряди на "Вагнер", както и всички военнослужещи от частите на руските въоръжени сили, които са им оказали необходимата подкрепа и флангово прикритие, със завършването на операцията по освобождаването на Артьомовск (съветското име на Бахмут)", се казва в разпространено от Кремъл изявление.

Според пресслужбата на Кремъл всички отличили се ще бъдат наградени с държавни награди, посочва ТАСС. 

Анализатори твърдят, че Бахмут няма голяма стратегическа стойност за Москва, но превземането му е символична победа за Русия след най-дългата битка в досегашната война в Украйна.

По оценки на западни официални лица между 20 000 и 30 000 руски войници са били убити или ранени в Бахмут, докато украинските военни също са платили висока цена.

Бахмут/Артемовск се намира в северната част на ДНР. Той беше важен транспортен възел за снабдяване на украинските войски в Донбас, мощен преден пост на Въоръжените сили на Украйна. Боевете за града започнаха на 1 август 2022 г.

Битката се превърна в една от най-големите битки в Донбас от 2014 г. насам.

Преди началото на боевете в града са живели около 72 00 души, отбелязва още ТАСС.

 

 

Станете почитател на Класа