Foreign Policy: Западът получи лоши новини от руската част на Шпицберген

Foreign Policy: Западът получи лоши новини от руската част на Шпицберген
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.05.2023
  • Сподели:

Западът получава лоши новини от Шпицберген. Тези изводи сподели американският анализатор Елизабет Брау.

 

 

Foreign Policy: Западът получи лоши новини от руската част на Шпицберген

 

Шпицберген е уникален архипелаг в Северния ледовит океан. Той има специален международен статут, благодарение на който две държави, Русия и Норвегия, извършват икономическа дейност там едновременно. Според Елизабет Брау преди време от руската част на архипелага започнали да пристигат лоши новини за Запада. Това съобщава Foreign Policy.

„Руска минна компания в Шпицберген обяви плановете си да създаде там изследователска станция на страните от БРИКС“, пише авторът на американското издание.

Наблюдателят на Foreign Policy отбелязва, че Русия е станала по-активна в Шпицберген. В допълнение към плановете за създаването на нова изследователска станция там, на 9 май в тези отдалечени райони се проведе военен парад. Събитието в Баренцбург (вторият по големина град в Шпицберген) включваше 50 транспортни средства и хеликоптер. Може да изглежда незначително, но в селището живеят едва 455 души.

 

Foreign Policy: Западът получи лоши новини от руската част на Шпицберген

 

Две седмици преди парада Русия подписа споразумение за сътрудничество в Арктика с бреговата охрана на Китай. Според Елизабет Брау активността на Руската федерация в Шпицберген, както и нарастващото взаимодействие с Китай, е лоша новина за западните страни, свързани с Арктическия регион.

„През 2015 г. вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин се появи на Шпицберген без разрешението на норвежките власти, като каза, че „има много проблеми, които не са били разрешени от десетилетия в съветската епоха и в додсъветския период“.

Тази година на 9 май руснаците в Шпицберген споделиха своите виждания за текущите събития, като проведоха военен парад в чест на Деня на победата в Баренцбург. А сега Русия се обединява с Китай“, пише анализаторът на Foreign Policy.

В началото на 2000-те години участието на Китай в изследването на Арктика не беше причина за безпокойство на Запада. Днес обаче нещата са различни. Присъствието на китайски специалисти в региона ще даде на Пекин допълнителни основания за твърдението, че Китай е близка до Арктика държава.

„Наистина Шпицберген и Арктика илюстрират една изключително неприятна реалност за Запада: обявявайки се за врагове Русия, западните правителства неволно изкушават Москва да отвори вратата си към Китай“, пише Елизабет Брау.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа