Башар ал-Асад: Завръщането в Арабската лига бележи нова ера на мир

Башар ал-Асад: Завръщането в Арабската лига бележи нова ера на мир
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.05.2023
  • Сподели:

Дванадесет години след като страната му беше изхвърлена от Арабската лига поради кървавото потушаване на продемократични протести, лидерът на Сирия Башар ал-Асад каза на среща на върха на блока, че се надява завръщането му да бележи нова фаза на мир и просперитет в региона.
Усмихнатият Асад получи топло посрещане в саудитския град Джеда, изразявайки надежда за нова ера на арабското сътрудничество в първата си реч на срещата от 2011 г. насам.
Завръщането на Асад в блока без никакви предварителни условия за бъдещо отношение към милиони сирийци, разселени от гражданската война, бележи повратна точка в Близкия изток и предполага, че неговата издръжливост и бруталност са се отплатили. Неговите критици казват, че управлението му в Сирия остава крехко, като големи части от северната част на страната са извън негов контрол и милиони бежанци в страните около Сирия се противопоставят категорично на управлението му.
„Надявам се, че това бележи началото на нова фаза на арабските действия за солидарност помежду ни, за мир в нашия регион, развитие и просперитет вместо война и разрушение. Арабските страни трябва да се възползват от възможността да оформят собствената си съдба без чужда намеса", каза Асад на срещата на върха - иронично желание предвид зависимостта му от иранската и руската военна подкрепа.
Пристигането на Асад беше отбелязано по улиците на Джеда, където сирийското знаме беше изложено на видно място. На първата семейна снимка с усмивка той се ръкува и прегърна саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който следва политика на регионално сближаване, възстановяване на дипломатическите връзки с Иран и прекратяване на едногодишната война на кралството срещу подкрепяните от Иран бунтовници през Йемен.
Саудитска Арабия, следвайки примера на Обединените арабски емирства, спря да финансира или доставя оръжия на сирийската опозиция, решавайки, че техните почти десетилетни усилия да отстранят Асад са се провалили – политика, която не се следва от западните сили, които са решени да запазят санкциите срещу режима. В знак, че някои арабски държави споделят неодобрението на САЩ за реабилитацията на Асад, емирът на Катар, шейх Тамим бин Хамад ал-Тани, напусна срещата точно преди сирийския президент да говори.
По различни причини най-високопоставените лидери на Мароко, Оман, Алжир, Кувейт и ОАЕ не присъстваха на срещата на върха. ОАЕ, по-силен поддръжник на Южния преходен фронт, група, бореща се за независимостта на Южен Йемен, има различна гледна точка от тази на Рияд за това как да се сложи край на гражданската война в Йемен. ОАЕ заявиха, че отсъствието на техния президент шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян се дължи на предишен ангажимент, а не на дипломатическо несъгласие.
Изненадващият гост в Джеда беше украинският президент Володимир Зеленски, който пристигна облечен с маркови униформи. Той каза, че иска да представи своя мирен план за Украйна пред арабските държави.

Станете почитател на Класа