Силвио Берлускони бе изписан от болницата в Милано

Силвио Берлускони бе изписан от болницата в Милано
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.05.2023
  • Сподели:

Силвио Берлускони беше изписан от болницата в Милано, обявявайки, че „кошмарът е приключил", повече от шест седмици след като бившият италиански премиер беше приет с левкемия и белодробна инфекция.
„Днес, след дълги 45 дни, най-накрая се завърнах у дома", каза 86-годишният милиардер и медиен магнат в изявление, след като напусна болницата Сан Рафаеле.
Той го описа като „невероятна емоция и голямо облекчение", добавяйки: „Беше мъчителен и труден период, но след тъмнината отново победих."
В типично пламенно изявление Берлускони благодари на Бог и на всички, които са го подкрепили. „Никога не съм се чувствал сам", каза той и добави: „Кошмарът свърши... Да живее животът!"
Сенаторът, който имаше здравословни проблеми през последните години, беше приет в Сан Рафаеле на 5 април и прекара първата седмица и половина в интензивно отделение.
Лекарите казаха, че е бил приет за лечение на белодробна инфекция, преди да разкрият за първи път, че има левкемия.
Италианският премиер Джорджия Мелони, чиято управляваща коалиция включва дясната партия Forza Italia на Берлускони, поведе поздравленията за завръщането му у дома. Мелони посети Берлускони в болницата, като каза след това, че той е бил „в отлично настроение и продължава да работи неуморно".
„Напред Силвио!" туитна тя, добавяйки: „Очакваме ви, за да водим много битки заедно."
Берлускони ръководи Италия три пъти между 1994 и 2011 г., но доминира обществения живот много по-дълго като бизнесмен и медиен магнат и чрез собствеността си върху футболния клуб Милан.
Кариерата му също е преследвана от скандали и съдебни неволи, които през последното десетилетие бяха съсредоточени върху производствата, свързани с прословутите му секс партита „Bunga Bunga".
Бившият премиер също получи посещения от своя заместник Forza Italia, външния министър Антонио Таяни и коалиционния съюзник Матео Салвини, лидер на антиимиграционната партия Лига. „Добре дошъл у дома, Велики Силвио", туитна Салвини, а Таяни добави: „Всички сме щастливи, че се върна у дома."
Берлускони се надяваше да бъде изписан от болницата по-рано този месец навреме за конгреса на Forza Italia в Милано, но в крайна сметка се обърна към делегатите с предварително записано видео обръщение, заснето в болничната му стая.
Въпреки че остава президент на Forza Italia, Берлускони рядко се вижда на публично място в наши дни и здравето му отдавна е повод за безпокойство. Той беше в болница 11 дни за свързана с Covid пневмония през септември 2020 г., след като се зарази с вируса по време на почивка в Сардиния.
След като беше приет отново миналия месец, лекарите разкриха, че той има „хронична миеломоноцитна левкемия", рядък вид рак на кръвта. Заболяването, което засяга предимно възрастните хора, започва в кръвообразуващите клетки на костния мозък и продължава да нахлува в кръвта. Ракът на Берлускони е в „упорита хронична фаза" и все още не се е превърнал в „остра левкемия", казаха лекарите.
През март Берлускони беше приет в същата болница в Милано, където прекара четири дни.

Станете почитател на Класа