Десетки хиляди сърби осъдиха с нов протест отговора на властите след масовите стрелби

Десетки хиляди сърби осъдиха с нов протест отговора на властите след масовите стрелби
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.05.2023
  • Share:

В петък десетки хиляди хора излязоха на пореден протест в Белград след двете масови стрелби през май.

Събирането започна пред сградата на сръбския парламент, където демонстрантите осъдиха реакцията на правителството на двете масови стрелби в началото на май, при които бяха убити общо 17 души.

 

 

Протестиращите бяха издигнали плакат с надпис "Сърбия срещу насилието, като се придвижиха до най-натоварения мост, водещ към Белград, и го блокираха за два часа.

Мнозина скандираха лозунги срещу президента Александър Вучич, когото обвиняват, че е създал атмосфера на безнадеждност и разделение в страната. Това според тях косвено е довело до масовите престрелки.

Опозиционният политик Сърджан Миливоевич каза пред телевизионния канал N1, че "това е битка за оцеляване". "Ако президентът не разбира народа си, време е да подаде оставка", добави той.

Организаторите на протеста поискаха също така оставките на министъра на полицията на Сърбия Братислав Гашич и на ръководителя на сръбската Агенция за сигурност Александър Вулин. Те поискаха и отмяна на телевизионните риалити предавания и други програми, които според тях насърчават насилието.

По-рано Вучич обвини опозицията, че политизира трагедията. Той каза, че протестиращите "тормозят гражданите", цитиран от Асошиейтед прес. "Какво им дава право да блокират нормалния живот на други хора?".

Първата стрелба се случи на 3 май, когато 13-годишно момче уби осем свои съученици и един охранител. Момчето е арестувано на мястото на инцидента и е настанено в психиатрична клиника. Ден по-късно осем души бяха убити и 14 ранени, след като въоръжен мъж в движеща се кола откри огън по минувачи южно от Белград. Арестуван е 21-годишен заподозрян.

Властите засилиха охраната около училищата, а полицията задържа повече от 10 непълнолетни за отправяне на заплахи или публикуване на обезпокоително съдържание в социалните мрежи в дните след стрелбата.

На 8 май Министерството на вътрешните работи съобщи, че през последните дни са регистрирани над 120 случая на заплахи към ученици, както и на публикации на "неподходящо" съдържание в социалните мрежи.

Министърът на образованието Бранко Ружич подаде оставка на 7 май. Ружич каза, че това е било единственото рационално и почтено решение и изрази съболезнования на семействата на жертвите. Оставката му беше едно от исканията на протестите в цяла Сърбия през миналата седмица.

 

 

 Видео: https://www.svobodnaevropa.bg/a/32404975.html

Станете почитател на Класа