ЕС къса връзките с Китай: Няма да повторим историческата грешка

ЕС къса връзките с Китай: Няма да повторим историческата грешка
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.05.2023
  • Share:

Министрите на външните работи от Европейския съюз (ЕС) в петък подкрепиха намаляването икономическата зависимост на блока от Китай. Предстои да се реши как това да стане реалност Това съобщава "Ройтерс", като цитира ръководителя на външната политика Жозеп Борел.

 

 

Борел каза, че външните министри са дали подкрепа на план за коригиране на политиката спрямо Китай, за да се постави по-голям акцент върху ролята му на политически съперник. Същевременно продължават да виждат Пекин както като партньор по глобалните въпроси, така и като икономически конкурент.

"Колегите приветстваха документа, който представихме. Те са съгласни с основните линии на това пренастройване на нашата стратегия за Китай, каза Борел пред репортери след срещата им в Стокхолм. Когато една зависимост е твърде голяма, това е риск", заяви той.

Борел каза, че ЕС трябва да се поучи от "стратегическата грешка", която направи в годините преди войната на Москва в Украйна, като стана твърде зависим от руския газ.

Той каза, че ЕС днес е още по-зависим от Китай за ключови технологии като слънчеви панели и за критични материали, отколкото е бил от руската енергия.

"Намаляване на риска е само дума. Но зад тази дума стои много работа, която ще отнеме време, за да преразгледаме всичките си икономически отношения с Китай", каза той.

Борел подчерта, че целта не е да се "разединят" европейската и китайската икономика, а да се възстанови балансът на отношенията.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис предупреди, че дори ако ЕС не иска да се отдели икономически от Китай, той трябва да бъде подготвен за такъв сценарий.

"Някой трябва да измисли възможност за разединяване - не защото ние го желаем, както с Русия, не защото го желаем, а защото ситуацията, например в Тайванския проток, е променена със сила", каза той. казах.

Длъжностни лица сега ще прецизират предложението, за да го представят на лидерите на ЕС, които се очаква да обсъдят Китай на среща на върха през юни.

Планът е последният опит да се намери баланс между възгледите на 27-те страни-членки на ЕС, да се запази отличителният подход на ЕС към Пекин и да се запази тясното партньорство с Вашингтон, който настоява за по-твърда позиция спрямо Китай.

В документа се посочва, че координацията със Съединените щати "ще остане от съществено значение".

Но в него се казва, че ЕС "не трябва да се присъединява към идеята за игра с нулев резултат, при която може да има само един победител в двустранно състезание между САЩ и Китай".

В писмо, придружаващо предложението, Борел каза, че има поне три причини за "прекалибриране" на китайската политика.

Той каза, че това са "степента, в която Китай се променя с национализма и идеологията във възход; втвърдяването на конкуренцията между САЩ и Китай, засягащо всички области на политиката; и факта, че Китай е ключов играч в регионалните и глобални проблеми".

В документа се казва, че ЕС трябва да "диверсифицира източниците на доставки в ключови сектори, по-специално тези от решаващо значение за нашия зелен и цифров преход", като полупроводници, 5G и 6G телекомуникации, батерии, суровини и критични минерали.

 

Станете почитател на Класа