Ердоган ще обяви 60 дни удължаване на сделката за зърно

Ердоган ще обяви 60 дни удължаване на сделката за зърно
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.05.2023
  • Share:

Сделката за зърно, която изтича на 18 май, ще бъде удължена с 60 дни, съответното решение може да бъде обявено първо от турския президент Тайип Ердоган, съобщи пред ТАСС запознат с преговорния процес,.
„Сделката, мисля, ще бъде удължена за 60 дни, но Русия може да се съгласи на това за последен път. Решението за удължаване „традиционно" може да бъде обявено от турския президент Тайип Ердоган след телефонен разговор с руския му колега Владимир Путин, решението може да бъде обявено днес или утре", каза източникът.
Източникът обаче нарече възможността за удължаване на сделката "жест от страна на Русия" с надеждата, че нейните искания, залегнали в Истанбулския меморандум от 22 юли миналата година, ще бъдат взети под внимание.
След преговорите в Истанбул между делегациите на Русия, Турция, Украйна и ООН, руският заместник външен министър Сергей Вершинин каза пред репортери, че руската част от споразуменията ще престане да действа, ако Москва не получи гаранции, че техните искания ще бъдат изпълнени от 18 май. Те се отнасят до износа на селскостопански продукти и торове, повторното свързване на Руската земеделска банка към системата SWIFT и редица други въпроси.
На 22 юли 2022 г. в Истанбул бяха подписани споразумения, които дават възможност за износ на храни и торове на световните пазари. Първоначално те трябваше да продължат 120 дни и бяха удължени с още 120 дни през ноември. Русия обяви на 18 март, че сделката е удължена с още 60 дни, заявявайки, че това ще бъде достатъчно време за оценка на ефективността на меморандума, подписан с ООН. Москва многократно е казвала, че всяко по-нататъшно удължаване на сделката зависи от това дали руската част от сделката е изпълнена. Липсата на напредък по този въпрос застрашава бъдещето на цялата инициатива.
На 10-11 май представители на Русия, Турция, Украйна и ООН се срещнаха в Истанбул, за да обсъдят евентуално удължаване на зърнената сделка и изпълнението на руската част от споразумението за доставки на зърно и торове. На дневен ред беше и сигурността на черноморския зърнен коридор.

Станете почитател на Класа