Нови строги правила на границата между САЩ и Мексико

Нови строги правила на границата между САЩ и Мексико
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.05.2023
  • Share:

САЩ прекратиха граничните ограничения на Covid-19, които блокираха много мигранти на границата с Мексико, като незабавно замениха така наречените ограничения по дял 42 с широкообхватни нови правила за предоставяне на убежище, предназначени да възпират незаконното преминаване.
Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Н. Майоркас каза, че 24 000 гранични патрулни агенти и офицери са били изпратени на границата, за да наложат законите на САЩ, добавяйки, че „границата не е отворена". „От тази вечер хората, които пристигат на границата без да използват законния път, ще се считат за недопустими за убежище. Готови сме да обработваме хуманно и да премахваме хора без правно основание да останат в САЩ".
В часовете преди новите разпоредби да влязат в сила, хиляди мигранти газеха през реки, катереха се по стени и по насипи на територията на САЩ, надявайки се да бъдат обработени преди полунощ. В Матаморос, Мексико, групи прекосиха река Рио Гранде при висока вода. Някои носеха малки бебета и торби с вещи над главите си, за да стигнат до Браунсвил, Тексас.
В Ел Пасо, Тексас, стотици мигранти лагеруваха по улиците в центъра, опитвайки се да разберат къде да отидат, след като преминаха границата от Хуарес, Мексико.
Внезапната промяна в политиката заплашваше да постави исторически натиск върху обсадената имиграционна система на нацията.
През последните дни Службата за митническа и гранична защита на САЩ (CBP) задържа около 28 000 мигранти в своите съоръжения, далеч над заявения капацитет, което изглежда е рекорд, казаха пред Ройтерс двама федерални служители, пожелали анонимност.
Доналд Тръмп, хардлайнер срещу имиграцията, приложи правилото за общественото здраве по дял 42 през 2020 г., когато пандемията удари, но то беше продължено и дори разширено от Джо Байдън, въпреки обещанията на кампанията за по-справедлива и по-хуманна система на границата. Политиката бе изправена пред съдебни битки и критики отляво и отдясно.
Заповедта упълномощава граничните служители незабавно да извеждат мигранти, включително търсещи убежище, заменяйки нормалните им права. Администрацията на Байдън обяви през януари, че прекратява обявените национални извънредни ситуации, свързани с коронавируса, което означава край на използването на дял 42 за справяне с имиграцията.
От полунощ в петък на мигрантите ще бъде позволено отново да поискат убежище, когато се приближат до официалните гранични пристанища – но администрацията на Байдън планира да ускори първоначалните интервюта от агенти, за да решат кой има дело, което да заведе в съда, което кара защитниците на имигрантите да се оплакват че един прибързан процес ще бъде несправедлив. Новото правило предполага, че повечето мигранти нямат право на убежище, ако са преминали през други нации, без първо да потърсят закрила другаде, или ако не са успели да използват законните пътища за влизане в САЩ, които Байдън разшири.
Най-натоварените гранични центрове за задържане са в долината Рио Гранде и Ел Пасо в Тексас и два района в Аризона, според президента на синдиката на граничните патрули Брандън Джъд. Тази седмица броят на хората, заловени да преминават незаконно, надхвърли 10 000 на ден. Поради големия брой пристигащи в сряда агенти започнаха да освобождават някои мигранти без предизвестие да се явят в имиграционния съд, където могат да подадат молба за убежище, като им казаха да се явят в имиграционната служба по-късно.
По-рано тази седмица Майоркас каза, че новите правила ще означават по-строги последици за нелегално преминаващите мигранти, които могат да бъдат депортирани и да им бъде забранено да влизат в САЩ за пет години, ако не отговарят на изискванията за убежище.
Той предупреди мигрантите: „Не рискувайте живота и спестяванията си, не слушайте лъжите на контрабандистите (на хора) – ще бъдете върнати, ние сме нация от имигранти, но сме и нация от закони."
Контролираната от републиканците Камара на представителите имаше за цел да приеме твърдолинейни законопроект, който допълнително ще засили сигурността на границите и ще ограничи достъпа до убежище, но има малък шанс в Сената.

Станете почитател на Класа