Тръмп ще се срещне с Путин за уреждане на украинския конфликт

Тръмп ще се срещне с Путин за уреждане на украинския конфликт
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.05.2023
  • Сподели:

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще се срещне с руския президент Владимир Путин и украинския му колега Владимир Зеленски, за да сложи край на конфликта в Украйна.
„Не мисля от гледна точка на победа и загуба. Мисля от гледна точка на това да уредим нещата, така че да спрем да убиваме всички тези хора", каза той по време на програма на CNN. Тръмп обясни, че ако беше президент, би разрешил конфликта в рамките на 24 часа. „Руснаци и украинци, искам те да спрат да умират. И ще направя това за 24 часа." каза политикът.
Тръмп добави, че смята Путин за много умен. Според бившия президент на САЩ обаче „Путин е направил грешка", като е започнал специалната военна операция.
Той също така посочи, че не е моментът руският президент да се смята за военнопрестъпник. „Ако кажете, че той (Путин) е военнопрестъпник, ще бъде много по-трудно да сключите сделка, за да спрете това нещо", каза Тръмп. Той също така добави, че това е нещо, което "трябва да бъде обсъдено по-късно".
Той също така обезсърчи републиканците в Конгреса да одобрят увеличение на тавана на държавния дълг, което скоро може да доведе до катастрофален федерален фалит. „Казвам на републиканците там – конгресмени, сенатори – ако не ви направят огромни съкращения на разходите, ще трябва да направите неизпълнение. Не вярвам, че ще извършат фалит, защото смятам, че демократите ще се поддадат напълно" каза Тръмп.
Позицията на Тръмп представлява обрат от позицията му по време на неговото президентство, когато той многократно суспендира тавана на дълга, за да позволи на правителството да продължи да заема пари. Попитан защо е променил мелодията си, Тръмп отговори: „Защото сега не съм президент".
Лекият коментар беше посрещнат със смях и аплодисменти, което подчертава трайната власт на бившия президент върху републиканската база. Въпреки многобройните си правни предизвикателства, Тръмп остава лидер в социологическите проучвания на първичните избори на републиканците.
Изглежда, че Байдън е гледал предаването, тъй като след като събитието приключи, той написа в Twitter „Просто е, хора. Искате ли още четири години от това?"

Станете почитател на Класа