Байдън ще посрещне Моди въпреки опасенията за човешките права

Байдън ще посрещне Моди въпреки опасенията за човешките права
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.05.2023
  • Сподели:

Джо Байдън ще бъде домакин на премиера на Индия Нарендра Моди за официално държавно посещение на 22 юни, съобщи Белият дом, докато САЩ работят за задълбочаване на връзките с най-голямата демокрация в света.
„Държавното посещение, най-високото ниво на дипломатически прием, ще засили споделения ангажимент на САЩ и Индия за свободен, отворен, проспериращ и сигурен индо-тихоокеански регион", каза Белият дом.
Поканата идва въпреки нарастващите опасения относно правата на човека и отстъплението на демокрацията при индуисткото националистическо ръководство на Моди. Правителството на Моди беше широко обвинявано от политически опоненти и правозащитни групи, че се стреми да атакува и да заглуши критиците.
Въпреки това той е лидер, много ухажван от Запада: той също ще бъде почетен гост на честванията на Деня на Бастилията на 14 юли в Париж.
Попитана за въпроса за зачитането на свободите и правата, говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер каза „Байдън никога не се отклонява от този разговор с лидери. Ние редовно се ангажираме с индийските правителствени служители на висши нива по въпроси, свързани с човешките права, включително свободата на религията и убежденията", каза тя.
Вашингтон отдавна се стреми да насърчи Индия като противодействие на все по-настоятелния Китай в Азия – и Ню Делхи, притеснен от натрупването на Пекин от другата страна на границата си, също се стреми да изгради връзки.
Но Украйна се оказа пречка в партньорството. Индия, дългогодишен военен съюзник на Русия, призова за прекратяване на военните действия и не е осъдила руската инвазия.
Това ще бъде първото държавно посещение на Моди в САЩ. Той посети Байдън в Белия дом през 2021 г. като част от срещата на върха на Четворката, която обединява САЩ, Австралия, Япония и Индия. Този път се разбира, че Индия е потърсила най-високото ниво на протокол за държавен глава. Пътуването ще включва държавна вечеря.
Ню Делхи приветства посещението като „историческо" и приветства възможността за изграждане на сътрудничество с Вашингтон и „обсъждане на възможности за разширяване и консолидиране на ангажимента на Четворката". Посещението на Моди ще засили „споделената решимост на двете страни да издигне стратегическото технологично партньорство, включително в отбраната, чистата енергия и космоса", добави Белият дом в изявлението си. Образованието, климатичната криза, развитието и здравната сигурност също са на дневен ред.

Станете почитател на Класа