Биг Бен не звънна и времето спря в Уестминстър

Биг Бен не звънна и времето спря в Уестминстър
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.05.2023
  • Сподели:

Времето в Лондон спря в сряда. Биг Бен, прочутата камбана на върха на 96-метровата кула Елизабет в Уестминстър, не успя да иззвъни, когато циферблатите на часовника спряха за кратко.
Четирите часовникови циферблата, по един от всяка страна на кулата в Уестминстърския дворец, където се помещават Биг Бен и четири други камбани, спряха в 12:55 ч., оставяйки камбаните замлъкнали в 13:00 ч.
Половин час по-късно стрелките на часовника бяха преместени напред, но часовникът все още закъсняваше с около пет минути, според свидетели. Към 13:47 стрелките отново бяха преместени напред, за да покажат точното време.
„Наясно сме, че циферблатите на часовника на Елизабет Тауър временно показваха неправилно време в сряда следобед. Механиците по часовника работиха бързо, за да отстранят проблема и часовникът вече функционира нормално." каза говорител на Камарата на общините.
13-тонната камбана на Биг Бен беше почти замлъкнала в продължение на пет години, докато се проведе основна реставрация на кулата Елизабет. Камбаните бяха заглушени през 2017 г., за да защитят слуха на работниците по кулата, и предизвикаха много критики от високопоставени депутати и тогавашния министър-председател Тереза Мей. Веднага след заглушаването на камбаните около кулата беше поставено скеле. Звънът най-накрая възобнови редовното си обслужване през ноември 2022 г.
Първоначалната цена на проекта за данъкоплатците и кредиторите беше определена на приблизително £29 милиона. След като през февруари 2020 г беше разкрито, че при бомбардировка през май 1941 г. Елизабет Тауър е претърпяла по-големи щети, отколкото се смяташе първоначално – бяха открити азбест, оловна боя и счупено стъкло – цената скочи до близо £80 милиона.
Една от най-видимите промени в кулата беше възстановяването на рамката на циферблата на часовника дв оригиналния цвят на пруско синьо, използван при първото й изграждане през 1859 г.

Станете почитател на Класа