Най-малко 21 загинали в бушуващите горски пожари в Урал и Сибир

Най-малко 21 загинали в бушуващите горски пожари в Урал и Сибир
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.05.2023
  • Сподели:

Най-малко 21 души са загинали при горски пожари в района на Курган на Урал и в Сибир през цялата седмица. Местни медии съобщиха, че повечето от загиналите са възрастни хора, които не могат да напуснат домовете си. Според местните власти много от смъртните случаи са станали в неделя в село Юлдус, в провинция Курган на границата между Урал и Сибир.
Представители на регионалната служба за спешна помощ казаха, че броят на жертвите може да се увеличи. Извънредно положение беше въведено в провинция Курган, където са изгорели над 5000 сгради. Пожарите също са обхванали хиляди хектари в провинция Свердловск и райони на сибирските провинции Омск и Тюмен.
По време на посещение в провинция Курган министърът на извънредните ситуации на Русия Александър Куренков каза, че селищата вече не са изложени на риск от пожарите, въпреки че местните медии съобщиха, че там все още горят пожари, както и в Свердловск и Тюмен.
Службата на ЕС за наблюдение на атмосферата (Cams) заяви, че нейните данни показват „активни пожари, горящи в ивица, простираща се от руския регион Челябинск през регионите Омск и Новосибирск до Приморие в далечния изток, засягайки също Казахстан и Монголия".
Марк Парингтън от Cams, каза: „Мащабът и интензивността на настоящите пожари отразяват увеличен риск от пожар след няколко седмици по-сухи от обичайните условия. Горските пожари не са особено необичайни през пролетта и сме наблюдавали пожари както в Канада, така и в Евразия по това време на годината в миналото. Независимо от това, ние ще продължим да наблюдаваме тези условия, докато наближаваме лятото, когато сезонът на бореалните пожари започне да достига своя връх".
През последните години Русия преживя особено широко разпространени горски пожари, за които експертите обвиняват необичайно сухите лета и високите температури. Връзката между климатичната криза и горските пожари е сложна, но анализ на Carbon Brief цитира д-р Кристина Сантин, изследовател на горските пожари от университета в Суонзи, която казва, че повишените температури „могат да увеличат риска от тежки пожари, като причинят изсъхване на растителността".
Експертите също отбелязаха решението от 2007 г. за разпускане на Федерална авиационна мрежа за откриване и гасене на пожари. Нейните активи бяха предадени на регионалните власти, което доведе до бърз упадък на силите и привлече много критики. Правителството по-късно възстанови агенцията, но нейните ресурси остават ограничени, възпрепятствайки способността й да наблюдава масивните гори на Сибир и Далечния изток.
Горските пожари бяха особено тежки през 2021 г., когато бяха унищожени повече от 18,16 милиона хектара, което е рекорд от началото на сателитното наблюдение, според Грийнпийс. Пожарът, който бушува в Сибир тази година, беше по-голям от пожарите в Гърция, Турция, Италия, САЩ и Канада взети заедно.

Станете почитател на Класа