Русия намери нов начин за комбиниране на газ и слънчева енергия

Русия намери нов начин за комбиниране на газ и слънчева енергия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.05.2023
  • Share:

Ефективен начин за подобряване на въглеводородната енергия за сметка на слънчевата предложиха учени от Самарския държавен технически университет . Според тях предлаганата технология ще намали потреблението на метан и ще направи слънчевата енергия по-изгодна. Резултатите са публикувани в International Journal of Hydrogen Energy.

 


Русия намери нов начин за комбиниране на газ и слънчева енергия

 

Въпреки успехите в развитието на възобновяемите енергийни източници днес техният дял в енергийния баланс на световната икономика не надвишава няколко процента. Според експерти въглеводородното гориво ще стане основният енергиен носител в близко бъдеще.

„Комбинирането на традиционни и възобновяеми енергийни източници е един от основните начини за оптимизиране на енергийния сектор, което ще ви позволи да използвате силните страни и на двата вида технологии“
, каза Дмитрий Пашченко, автор на технологията, доцент от катедрата по Индустриална топлоенергетика на Самарския държавен технически университет.

Изследователи от Самарския държавен технически университет предложиха метод за съвместно използване на слънчева енергия и природен газ в газови турбини.

Учените са измислили как да направят водородната енергия по-ефективна

«Използването на обогатен с водород газ в газови турбини може, от една страна, да намали потреблението на въглеводородни горива, а от друга страна, да увеличи ефективността на използването на нискокачествена слънчева енергия. Това също е добра стъпка към намаляване на въглеродните емисии“, обясни Пашченко.

Предложената технология ще намали потреблението на природен газ в газовите турбини с 30%, като същевременно ще увеличи ефективността на използването на слънчевата енергия.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа