EurAsian Times: Русия унищожи военната гордост на главнокомандващия на ВСУ

EurAsian Times: Русия унищожи военната гордост на главнокомандващия на ВСУ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.05.2023
  • Share:

Руски дронове «Ланцет» унищожиха оръжието, с което публично се похвали главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Залужни. За това пише Ашиш Дангвал, анализатор на EurAsian Times.

 


EurAsian Times: Русия унищожи военната гордост на главнокомандващия на ВСУ

 

През юли 2022 г. британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви, че Лондон ще снабди украинската армия с артилерия. По-специално става дума за няколко дузини самоходни гаубици M109 и 36 артилерийски оръдия L119. Характеристиките на последните особено се харесваха на бойците на въоръжените сили на Украйна: оръдието с калибър 105 милиметра се оказа много бързострелно, с малки размери, лесно за управление и бързо за разгръщане. Единственият недостатък може да се счита за неговия обхват — само около 11 километра.

Както пише авторът, когато оръжията попаднаха във владение на украинската армия, войниците започнаха да се хвалят с британските оръжия в социалните мрежи, публикувайки видеоклипове и възхвалявайки високата мобилност на гаубицата. Дори главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни не устоя: през април той публикува видео, в което гордо демонстрира разгръщането на L119 за стрелба по руската техника, отбелязва анализаторът.

Хвалбата обаче не доведе до добро и буквално месец по-късно няколко гаубици изгоряха едновременно след среща с руските “Ланцети”.

„Британските гаубици, с които Украйна наскоро се похвали заради скоростта им на стрелба, бяха разгромени от руските дронове камикадзе“, пише авторът.

Според руското министерство на отбраната на 6 май две гаубици L119 са били унищожени с «Ланцет» — първата в района Шевченко, втората в района на Максимовка, а с нея е взривен и зенитно-ракетен комплекс «Бук-М1». .

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа