ЕС: Бихме искали Китай да помогне за постигане на справедлив мир в Украйна

ЕС: Бихме искали Китай да помогне за постигане на справедлив мир в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.05.2023
  • Share:

Неотдавнашният разговор на китайския президент, Си Дзинпин, с президента на Украйна, Володимир Зеленски, беше много положителна стъпка, каза във вторник посланикът на Европейския съюз в Китай, като същевременно призова за по-големи усилия за постигане на мир, предаде "Ройтерс".

 

 

Едночасовият разговор на Си със Зеленски за първи път след инвазията на Русия в Украйна изпълни една от дългогодишните цели на Киев, които той публично искаше да постигне от месеци.

„Бихме искали Китай да отиде по-далеч и да помогне повече за постигане на справедлив мир, което включва изтегляне на руските войски от Украйна“, каза Хорхе Толедо Албинана на пресконференция в китайската столица.

Държавните медии съобщиха, че по време на разговора Си е казал на Зеленски, че Китай ще изпрати специални представители в Украйна и ще проведе разговори с всички страни, които се стремят към мир.

Албинана каза, че очакванията за по-нататъшен диалог на високо ниво тази година включват стратегически разговори между ръководителя на външната политика на ЕС, Жозеп Борел, и китайския външен министър, Цин Ган, както и теми като търговия и икономика, цифрови въпроси и климат.

Неотдавнашните коментари на Борел относно спорния Тайвански проток бяха силно преувеличени, добави Албинана.

Съобщава се, че Борел е написал мнение в "Journal du Dimanche", че европейските флоти трябва да патрулират в пролива.

„Мисля, че казаното от него е силно преувеличено“, каза Албинана.

Тайван „ни тревожи икономически, търговски и технологично“, добави Борел в статията.

 

Станете почитател на Класа