Израел удари от въздуха ивицата Газа, загинаха девет палестинци

Израел удари от въздуха ивицата Газа, загинаха девет палестинци
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.05.2023
  • Share:

Най-малко девет души бяха убити при израелски въздушни удари по обекти на Ислямски джихад в ивицата Газа тази нощ, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на министерството на здравеопазването на контролираната от движението Хамас територия.



Ройтерс цитира представители на властите в крайбрежния анклав, че са загинали трима висши командири на военното крило на радикалната палестинска групировка и трима цивилни. Няколко човека са били ранени.

Израелската армия потвърди, че е взела под прицел трима ръководители на Ислямски джихад - Джихад Ганам, Халил ал Бахтани и Тарек Езедин. Според нея те са отговорни за ракетния обстрел по Израел миналата седмица.

Ислямски джихад е втората по влияние след Хамас въоръжена групировка в анклава, който е под израелска блокада, отбелязва Ройтерс.

Местни жители заявиха по-рано пред Асошиейтед прес, че са чули няколко мощни експлозии. Поразени били последният етаж на жилищен блок в град Газа и къща в Рафа.

Фотограф от АФП е видял в Рафа, в най-южната част от анклава, тялото на Джихад Ганам.

Два контролно-пропускателни пункта по границата с ивицата Газа са затворени за влизане и излизане на хора и стоки до второ нареждане, съобщи израелското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В очакване на ракетен обстрел в отговор на убийствата, израелската армия даде специални инструкции за хората, живеещи на до 40 километра от анклава, да останат близо до бомбоубежища от 2:30 ч. (и българско време) днес до 18:00 ч. в четвъртък.

Ударите бяха нанесени в обстановка на напрежение между Израел и групировки в ивицата Газа. Миналата седмица палестински бойци изстреляха от анклава ракети към Южен Израел след смъртта в израелски арест на високопоставен представител на Ислямски джихад, обявил гладна стачка. В отговор израелската армия нанесе въздушни удари, припомня АП.

АФП отбелязва, че преди по-малко от седмица с посредничеството на Египет е било договорено прекратяване на огъня.

Над 90 палестинци и най-малко 19 израелци и чужденци бяха убити при атаки от началото на тази година, посочва Ройтерс.

По данни на АП са загинали 105 палестинци, около половината от които бойци на групировки и извършители на нападения.

Станете почитател на Класа