Речта на Путин в Деня на победата

Речта на Путин в Деня на победата
  • Публикация: 
  • Дата:  
    09.05.2023
  • Сподели:

Парадът в чест на 78-ата годишнина от победата във Великата отечествена война ще се проведе днес на Червения площад в Москва, предаде ТАСС

 

Руският президент и върховен главнокомандващ Владимир Путин по традиция ще бъде домакин на парада на Червения площад. Прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков увери, че речта на Путин, както всяка година, ще се състои, въпреки неотдавнашната атака с дрон срещу Кремъл. В същото време Песков не разкри предварително подробности от речта и не уточни дали в нея ще бъдат направени оценки за хода на специалната военна операция.

"Подготвя се обикновен парад. Мога да кажа само, че президентът ще се представи, както обикновено", подчерта говорителят на Кремъл.

Прессекретарят на президента каза, че се очаква гости на парада да бъдат лидерите на страните от ОНД. По-рано присъствието си потвърдиха президентите на Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и премиерът на Армения. Според говорителя на Кремъл заедно с Путин те ще наблюдават преминаването на войските от трибуната на Червения площад. След това лидерите ще поднесат венци на гроба на Незнайния воин в Александровската градина.

Песков отбеляза, че общото им присъствие в Деня на победата е „солидарността на държавните глави, чиито народи, като част от една държава, участваха във Великата отечествена война и победиха“. Той обърна внимание на факта, че 9 май е свещен ден за всички страни, които някога са пожертвали огромен брой животи, за да освободят света от фашизма.

Говорителят на Кремъл също така увери, че руските власти предприемат "всички необходими мерки за гарантиране на сигурността" на парада, включително като вземат предвид присъствието на чуждестранни гости.

Станете почитател на Класа