Русия и Киргизстан ще задълбочават военното и техническото сътрудничество

Русия и Киргизстан ще задълбочават военното и техническото сътрудничество
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.05.2023
  • Сподели:

Русия ще развива военните си обекти в Киргизстан. Двете страни обявиха това в съвместно изявление, публикувано след среща в Москва между президентите Владимир Путин и Садир Жапаров, предаде Франс прес, цитирана от БТА.



Жапаров е в руската столица, където ще ще присъства на военния парад по случай Деня на победата днес. Само малцина други чуждестранни лидери ще са сред гостите на фона на инвазията на Русия в Украйна.

"Държавните глави подчертават важното значение на укрепването на въоръжените сили на Киргизстан и на развиването на руските военни обекти на негова територия", посочва Кремъл в съвместното изявление.

Бившата съветска република в Централна Азия е съюзник на Москва. Руските въоръжени сили имат в Киргизстан база с летище, съоръжение на езерото Исък Кул и още няколко обекта, отбелязва АФП.

Страната е част от доминирания от Москва военен съюз Организация на Договора за колективна сигурност.

Освен че ще "задълбочат военното и техническото сътрудничество" помежду си, Русия и Киргизстан изразиха намерение да укрепят още своите икономически и културни връзки, за да "достигнат ново равнище на интеграция".

Станете почитател на Класа