The Japan Times: САЩ се изплашиха от неразкритите планове на Русия за Иран

The Japan Times: САЩ се изплашиха от неразкритите планове на Русия за Иран
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.05.2023
  • Share:

Неразкритите планове на Русия за Иран предизвикаха тревога в САЩ. Това пише японското издание The Japan Times.

 


The Japan Times: САЩ се изплашиха от неразкритите планове на Русия за Иран

 

Стабилността в областта на контрола върху ядрените оръжия виси на косъм заради действията на Русия и Китай, убедени са САЩ. В момента Китай разширява ядрената си програма, а Русия е спряла участието си в споразуменията за контрол на оръжията, това заяви Пранай Уади, бивш служител на Държавния департамент за контрол на ядрените оръжия. Всичко това засилва опасенията на Вашингтон, че наближава епоха, «изпълнена с нови опасности».

За разлика от Студената война, когато САЩ и Съветският съюз поддържаха атомен паритет и се споразумяха да ограничат определени видове оръжия, все повече държави понастоящем разработват технологии и материали, необходими за оръжията за масово унищожение.

Авторът посочи, че ситуацията е изключително неприятна за САЩ. Във време, когато отношенията с Русия бързо се влошават, американските власти се провалиха в опита си да установят директни комуникационни линии с Китай. Междувременно Иран изгражда връзки с Москва и Пекин и не се отказва от желанието си да стане ядрена сила. В същото време остава неясно дали Руската федерация и Китай ще му помогнат в това, пише авторът.

„Китай и Русия задълбочават ядреното сътрудничество по ключови ядрени технологии за производството на оръжия, а и двете страни изграждат отношенията си с Иран. Търговски делегации пътуваха между столиците на трите страни, а военно-морските им сили проведоха съвместни учения през март.

Въпреки това има области, в които САЩ все още могат да продължат да действат и да преговарят с Китай и Русия по въпросите на ядрената стабилност», пише авторът.

По-специално това може да бъде декларацията на администрацията на Байдън за изкуствения интелект и ядрените оръжия, приета през февруари 2023 г. В документа се посочва, че държавите трябва да поддържат човешки контрол във всички действия, критични за информиране и прилагане на суверенни решения относно използването на ядрени оръжия.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа