Responsible Statecraft: Русия и Китай демонстрират необичайна дипломатическа активност

Responsible Statecraft: Русия и Китай демонстрират необичайна дипломатическа активност
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.05.2023
  • Share:

Русия и Китай демонстрират изключително необичайна дипломатическа активност. Тези изводи сподели американският политически анализатор Тед Снайдер.

 


Responsible Statecraft: Русия и Китай демонстрират необичайна дипломатическа активност

 

Москва и Пекин присъстват на много оживени места през последните седмици. Десетки световни лидери бяха там също, за да разговарят с Владимир Путин и Си Дзинпин. Според Тед Снайдер Русия и Китай проявяват необичайно висока дипломатическа активност, на която дори Западът започна да обръща внимание. Това съобщава изданието Responsible Statecraft (RS).

„През последните няколко седмици Путин и Си се поздравиха не само един друг, но и се срещнаха с представители на Франция, Бразилия и повече от 40 африкански страни. Те бяха домакини на преговорите между Саудитска Арабия и Иран, както и между Саудитска Арабия и Сирия“, твърди авторът на американското издание.

Тед Снайдер пише, че Владимир Путин и Си Дзинпин повтарят при всяка възможност, че тяхното стратегическо партньорство и визия не се ограничават до блокове или съюзи срещу трети страни. Те призовават за многополярност, в която многото полюси, големи и малки, ще имат свобода на действие. По-специално, това беше основната тема на неотдавнашната конференция в Москва, озаглавена „Русия-Африка в многополюсния свят“.

Около 40 държави, включително Конго, Бенин, Буркина Фасо, Гвинея, Гвинея-Бисау, Зимбабве, Мали и Южна Африка, се присъединиха към Путин в призивите му за многополярност.

Три седмици по-късно френският президент Еманюел Макрон пътува до Пекин за разговори със Си. След събитието китайският лидер говори и за многополярността. Той заяви, че Европа трябва да бъде независим полюс в един многополюсен свят. Любопитното е, че френският президент подкрепи позицията на Си.

„По-важното е, че Макрон подкрепи Си и Путин, като призова Европа да намали зависимостта си от екстериториалността на щатския долар“, пише автор на Responsible Statecraft.

Седмица след като Макрон напусна Пекин, там пристигна бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва. След разговорите той, подобно на френския лидер, обяви необходимостта от освобождаване на световната финансова система от монопола на щатския долар.

Така повечето световни лидери след преговори с Путин и Си често демонстрират необичайно за тях поведение. Те повтарят риториката на Руската федерация и Китай, призовавайки за многополярност, и говорят за необходимостта от борба с хегемонията на долара, пише авторът.

„Неотдавнашната вълна на дипломатическа активност в Пекин и Москва показва, че Китай и Русия насърчават засилването на много полюси в Азия, Евразия, Европа, Латинска Америка и Африка. Тези разговори показаха последователност и понякога неочаквана подкрепа както за многополярността, така и за заобикалянето на монопола на долара“, пише Тед Снайдер.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа