Уорън Бъфет: „Банковите шефове трябва да понесат наказание“

Уорън Бъфет: „Банковите шефове трябва да понесат наказание“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.05.2023
  • Share:

Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет каза, че ръководителите, които доведоха банковата система на САЩ до криза, трябва да бъдат изправени пред наказание, тъй като американската икономика се бори с най-лошата поредица от банкови фалити след финансовия срив през 2008 г.
Собственикът на инвестиционната фирма Berkshire Hathaway каза, че американските банкови директори трябва да страдат, когато изпаднат в проблеми, добавяйки, че е предпазлив към повечето банкови акции поради „обърканите стимули".
Коментарите, направени от 92-годишния Бъфет, който е известен на инвеститорите като „Оракулът от Омаха", идват седмица след колапса на First Republic Bank, най-голямата фалирала американска банка след финансовата криза през 2008 г.
Говорейки на годишната среща на акционерите на Berkshire, Бъфет критикува начина, по който политиците, регулаторите и пресата са се справили с неотдавнашните фалити на Silicon Valley Bank, Signature Bank и First Republic Bank, като каза, че техните „много лоши" съобщения ненужно са изплашили вложителите.
Той каза „Главният изпълнителен директор и директорите трябва да страдат, когато управляваните от тях банки изпаднат в беда. В противен случай те преподават урока, че ако управляваш банка и я прецакаш, ти все още си богат човек, светът продължава... Това не е добър урок за хората, които държат поведението на икономиката в техните ръце."
Бъфет каза, че все още е предпазлив по отношение на притежаването на банкови акции и наскоро е намалил експозицията си към сектора - с изключение на Bank of America, която харесва.
Той каза: „Стимулите в банковата регулация са толкова объркани и толкова много хора имат интерес те да бъдат объркани, това е пълна лудост. Трябва да има наказание за хората, които правят грешни неща".
Неотдавнашен преглед на Федералния резерв на САЩ за провала на SVB обвини дерегулационните промени, направени по време на президентството на Доналд Тръмп, за приноса за колапса на фокусирания върху технологиите кредитор. Законодателството през 2018 г. намали много от проверките и контрола върху кредитирането от по-малките банки.
Надзорните органи не идентифицираха сериозността на рисковете, установи първият официален доклад за кризата, но те също така възприемат „по-малко настоятелен надзорен подход" поради законодателните промени, се добавя в него.
Бъфет също критикува комуникацията на правителството с обществеността относно безопасността на техните пари, което според него оставя хората объркани.

Станете почитател на Класа