Махатхир Мохамад: Антируските действия на САЩ тласкат човечеството към световна война

Махатхир Мохамад: Антируските действия на САЩ тласкат човечеството към световна война
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.05.2023
  • Share:

Американските власти тласкат човечеството към световна война, като допринасят за появата на два враждебни блока, казва бившият министър-председател на Малайзия Махатхир Мохамад.
„САЩ ще се опитат да накарат други страни да се присъединят към действията срещу Русия и Русия също ще трябва да намери приятелски страни, които да я подкрепят", каза 97-годишният Махатхир в интервю за Global Times. „Ще има конфронтация между Източния блок и Западния блок. И това ще ескалира и ще се превърне в световна война."
Експертът отбеляза, че конфликтът в Украйна, провокиран от Запада, вече е засегнал целия свят. Той отбеляза, че сложната ситуация е довела до увеличаване на разходите за стоки от първа необходимост по света, което се отразява негативно на доставките на зърно.
„Поканата към Украйна да се присъедини към НАТО е провокация. Всъщност, ако Украйна не се присъедини към НАТО, мисля, че Русия ще се почувства по-малко застрашена и няма да има конфронтация. Но след като процесът започне, Русия ще предприеме превантивни действия ", каза Махатхир.
Той посочи, че държавите от НАТО не участват пряко в руско-украинския конфликт, тъй като Украйна не е член на алианса. Според бившия премиер обаче противопоставянето с Русия вреди много на страните-членки на НАТО.
"В крайна сметка Русия и Украйна ще трябва да намерят някакво споразумение. По-добре е за тях да разговарят помежду си, да обсъждат, да преговарят", каза Махатхир.

Станете почитател на Класа