The Japan Times: САЩ се разочароваха от санкциите след една новина от Русия

The Japan Times: САЩ се разочароваха от санкциите след една новина от Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.05.2023
  • Сподели:

Русия направи изявление, след което САЩ се разочароваха от санкциите. Понастоящем страните от Г-7 искат да проведат уникална среща на върха, за да увеличат натиска върху Москва, пише Габриел Домингес, анализатор от The Japan Times. 

 

The Japan Times: САЩ се разочароваха от санкциите след една новина от Русия

 

Страните от Г-7 възнамеряват да проведат нова среща на върха в Хирошима в края на май, за да обсъдят как да засилят натиска върху Русия и Китай. Освен членовете на Г-7, на срещата са поканени и уникални гости – осем страни, повечето от които представляват Глобалния юг. Според автора, специално внимание ще бъде поставено върху Индия, Бразилия и Индонезия.

Изглежда, че Западът е разбрал, че за да потисне Русия икономически, е необходимо да привлече подкрепата на развиващите се страни, които не са се присъединили към ограниченията и продължават да си сътрудничат с Москва. Това стана ясно, след като САЩ предложиха на Г-7 да заменят секторните антируски санкции с пълно ембарго, но Европа и Япония се противопоставиха. Този ход показва нарастващо разочарование в САЩ, тъй като Русия продължава да купува западни технологии чрез вратички в сегашния режим на санкции, пояснява авторът.

„Това стана ясно, когато Москва заяви през февруари, че руската икономика се е представила много по-добре от очакваното миналата година, като се е свила само с около 2%, тъй като се е възползвала от по-високите експортни цени на енергоносителите, увеличаването на военните разходи и пренасочването на търговските потоци през страни, които не са се присъединили режима на санкции, главно Китай, Индия и Турция“, се казва в публикацията.

Сега лидерите на Г-7 на срещата на върха искат да спечелят колкото се може повече страни от Глобалния юг. По тази причина бяха поканени Индия, която е председател на Г-20, и Индонезия, която тази година стана председател на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, отбелязва експертът. Той посочва още, че терминът «глобален юг» обхваща около 100 независими държави.

„Повечето страни от Глобалния юг не се присъединиха към Запада в налагането на санкции срещу Русия, особено предвид опустошителното въздействие на конфликта върху световните цени на храните и енергията“, се казва в статията.

Бразилия, най-голямата икономика в Южна Америка, също ще играе важна роля в отношенията с Русия. Наскоро нейният президент беше разкритикуван от Запада за призивите си за прекратяване на търговията с долари. Освен това той обвини Вашингтон, че удължава украинския конфликт, доставяйки оръжие на Киев.

Домингес посочва, че за Г-7 ще бъде много трудно да привлече подкрепата на тези държави, ако не им бъдат предложени значителни стимули и аргументи в полза на преминаването им на страната на Запада.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа