SVT: Швеция въведе ограничения върху репортажите за Украйна

SVT: Швеция въведе ограничения върху репортажите за Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.05.2023
  • Сподели:

Шведският държавен телевизионен канал SVT реши за първи път да не публикува публикация за събитията в Украйна поради риск да попадне под наскоро приетия закон за чуждестранния шпионаж, съобщава SVT. От края на миналата година в скандинавското кралство е престъпление разкриването на секретна информация за сътрудничеството на шведските власти с други държави и международни организации.

 

 

SVT: Швеция въведе ограничения върху репортажите за Украйна

 

 

Приет миналата есен, новият шведски закон за чуждестранния шпионаж криминализира разкриването на секретни данни за международното сътрудничество на Швеция, което може да навреди на отношенията на скандинавското кралство с други държави или международни организации като НАТО, ООН и ЕС, пише SVT.

Поради тази причина шведският държавен телевизионен канал SVT за първи път реши да не публикува материали за Украйна, поради факта, че може да попадне под новия закон.

Според Шарлот Фрибург, отговорен редактор на новините в SVT, в публикацията е ставало дума за изображения на секретни карти на Украйна, които показват слабите места в енергоснабдяването на страната. Изображенията са взети от неотдавнашното изтичане на информация от Пентагона в интернет, а шведските журналисти са искали само да ги покажат, за да обяснят за какво става дума…

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа