Straits Times: Взаимна изгода — Русия и Индия укрепват търговските връзки

Straits Times: Взаимна изгода — Русия и Индия укрепват търговските връзки
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.05.2023
  • Сподели:

Москва и Делхи предприемат все повече стъпки за увеличаване на двустранния стокообмен, посочва The Straits Times. Както пише сингапурският вестник, експертите отбелязват, че за наистина сериозно увеличение на търговския оборот страните ще трябва да решат много проблеми — но признават, че ако успеят, и двамата партньори ще спечелят.

 

 

Straits Times: Взаимна изгода - Русия и Индия укрепват търговските връзки

 

 

Индия и Русия активно търсят начини за укрепване на търговските връзки, според The ​​Straits Times. Москва вижда Индия като алтернативен пазар за своите стоки, от който се нуждае заради икономическите санкции, наложени й от Запада, докато Делхи се надява да намали нарастващия си търговски дефицит.

Между април 2022 г. и февруари 2023 г. обемът на вноса от Русия в Индия се е увеличил пет пъти в сравнение със същия период от предходните години, достигайки 41,56 милиарда долара, припомня журналистът от Straits Times.

Както подчертава авторът, такова рязко увеличение стана възможно главно поради увеличаването от Москва на износа на петрол за Азия: тъй като Русия вече не може да продава черното злато на Запад поради санкциите, тя започна да го търгува с Индия и Китай, предлагайки им намаление. Междувременно обемът на вноса на индийски стоки в Русия през същия период между април 2022 г. и февруари 2023 г. възлиза на 3 милиарда долара, отбелязва изданието.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа