„Кръстникът“ на ИИ напусна Google и предупреди за опасностите

„Кръстникът“ на ИИ напусна Google и предупреди за опасностите
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.05.2023
  • Сподели:

Човекът, често рекламиран като кръстник на ИИ, напусна Google, позовавайки се на опасения относно потока от фалшива информация, видеоклипове и снимки онлайн и възможността ИИ да преобърне пазара на труда. Д-р Джефри Хинтън, който с двама от своите студенти в университета в Торонто изгради невронна мрежа през 2012 г., напусна Google тази седмица, съобщи New York Times.
75-годишният Хинтън каза, че се е оттеглил, за да говори свободно за опасностите от ИИ и отчасти съжалява за приноса си в тази област. Той беше привлечен от Google преди десетилетие, за да помогне за разработването на ИИ технологията на компанията. Изследванията на Хинтън проправиха пътя за настоящите системи като ChatGPT.
Той каза пред New York Times, че до миналата година е вярвал, че „Google е бил правилен стопанин на технологията", но това се е променило, след като Microsoft започна да включва чатбот в своята търсачка Bing и компанията започнала да се притеснява за своя бизнес.
„Някои от опасностите на чатботовете с изкуствен интелект са доста страшни. Те могат да станат по-интелигентни от хората и могат да бъдат използвани от лоши играчи", каза той пред BBC, .
„Стигнах до заключението, че видът интелект, който развиваме, е много различен от интелекта, който имаме. Това е все едно имате 10 000 души и когато един човек научи нещо, всички автоматично го разбират. И ето как тези чатботове могат да знаят много повече от всеки един човек."
Загрижеността на Хинтън в краткосрочен план е нещо, което вече се е превърнало в реалност – хората вече няма да могат да разберат кое е инстинско в генерираните от ИИ снимки, видеоклипове и текст, заливащи интернет.
Скорошните надстройки на генератори на изображения като Midjourney означават, че хората вече могат да създават фотореалистични изображения – едно такова изображение на папа Франсиск в пухено палто на Balenciaga стана вирусно през март.
Хинтън също беше загрижен, че ИИ в крайна сметка ще замени работни места на параюристи, лични асистенти и друга „уморителна работа" в бъдеще.
Главният учен на Google Джеф Дийн каза в изявление, че Google оценява приноса на Хинтън към компанията през последното десетилетие. „Като една от първите компании, публикували принципите на ИИ, ние оставаме ангажирани с отговорен подход към ИИ. Непрекъснато се учим да разбираме възникващите рискове, като същевременно внедряваме смело иновации."
Това става, когато изпълнителният директор на IBM Арвинд Кришна каза пред Bloomberg, че до 30% от ролите в бек-офиса на компанията могат да бъдат заменени от ИИ и автоматизация в рамките на пет години. Кришна каза, че наемането в области като човешки ресурси ще бъде забавено или преустановено и може да доведе до замяна на около 7800 позиции. IBM има общо 260 000 служители в световен мащаб.
Миналия месец пък Guardian успя да заобиколи система за гласово удостоверяване, използвана от Services Australia, използвайки онлайн гласов синтезатор с изкуствен интелект, поставяйки под въпрос жизнеспособността на гласовата биометрия за удостоверяване.
Тоби Уолш, главен учен в Института за изкуствен интелект на Университета на Нов Южен Уелс, каза „Когато става въпрос за цифрови данни, които виждате – аудио или видео – трябва да приемете идеята, че някой ги е подправил."

Станете почитател на Класа