108 ранени полицаи и 291 задържани на първомайските протести във Франция

108 ранени полицаи и 291 задържани на първомайските протести във Франция
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.05.2023
  • Сподели:

Френската полиция използва сълзотворен газ и се сблъска с демонстранти в Париж и други градове, след като синдикатите трансформираха традиционните си шествия за Деня на труда в антиправителствени демонстрации срещу повишаването на възрастта за пенсиониране.
„Най-малко 108 полицаи бяха ранени и 291 души бяха задържани във Франция, след като насилие избухна в няколко града на главните водени от синдикатите демонстрации. В Париж 25 полицаи бяха ранени, а 111 души бяха задържани. Един полицай е получил сериозни изгаряния по ръцете и лицето, след като е бил ударен от бензинова бомба", каза министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен.
Дарманин осъди протестиращите, които описа като крайнолеви, известни като "черни блокове", като каза, че те наброявали около 2000 в Париж и още 1000 в югоизточния град Лион. Той призова „тези, които нападнаха полицията и обществената собственост, да бъдат строго наказани". Премиерът Елизабет Борн похвали по-ранните шествия и каза, че проявеното по-рано отговорно отношение прави насилието „още по-неприемливо".
В Париж водената от профсъюзите демонстрация започна мирно с много семейства, които държаха транспаранти, призоваващи за социална справедливост и настояващи Макрон да подаде оставка или да оттегли своя закон за минимална възраст за пенсиониране от 64 години.
Но в края на шествието, докато преминаваше през 11-ти район на Париж, полицията изстреля сълзотворен газ и се сблъска с групи млади мъже, облечени в черно. По полицията бяха хвърлени снаряди, кофи и бензинови бомби.
Някои парижки автобусни спирки и фасади на магазини бяха разбити и изписани с лозунги срещу полицията. Когато шествието достигна крайната си точка на Place de la Nation, полицията изстреля сълзотворен газ и отблъсна тълпите, докато демонстрантите хвърляха снаряди.
Размирици имаше и в Лион, където бяха запалени няколко коли и изпочупени прозорци на някои фирми. В Нант, западна Франция, контейнери за боклук бяха натрупани и запалени пред административна сграда, витрини на магазини бяха разбити и полицията изстреля сълзотворен газ, след като протестиращи хвърлиха снаряди.
В Марсилия група от повече от 100 демонстранти окупираха за кратко луксозен хотел близо до старото пристанище, преди да бъдат отблъснати от полицията. Сълзотворен газ беше изстрелян и в Тулуза и Рен.
Министърът на вътрешните работи Дарманин написа в Туитър „макар по-голямата част от демонстрантите, разбира се, да са били мирни, в Париж, Лион и Нант полицията се е сблъскала с изключително жестоки бунтовници, които имат една цел: да убият полицай и да откраднат имущество. Насилието трябва да бъде осъдено".
Екоактивисти от Extinction Rebellion напръскаха с оранжева боя фасадата на музея на фондацията Louis Vuitton в Париж, подкрепян от гиганта за луксозни стоки LVMH. Друга екологична протестна група напръска оранжева боя около площад Вандом в центъра на Париж, известен със своите магазини за бижута, и се насочи към фасадата на министерството на правосъдието.
Макрон и правителството сега се опитват да излязат от пенсионната криза, като през последните дни президентът направи няколко посещения в провинциална Франция, но протестиращите го освиркваха и блъскаха тенджери и тигани. Профсъюзите заявиха, че настроението на гняв във Франция не е стихнало.

Станете почитател на Класа