Блинкен: Диалогът на САЩ с Русия относно размяната на затворници е „нерегулярен“

Блинкен: Диалогът на САЩ с Русия относно размяната на затворници е „нерегулярен“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.05.2023
  • Сподели:

„Съединените щати и Русия са ангажирани в диалог за размяната на затворници, но преговорите са нерегулярни", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за Fox News.
„Диалогът е нерегулярен. Поддържахме контакт. Поддържаме контакт чрез нашето посолство [в Русия]", каза той в отговор на въпрос.
По-рано руският външен министър Сергей Лавров каза, че е създаден специален канал по споразумение между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън след срещата им в Женева през юни 2021 г. за обсъждане на задържаните руски граждани в САЩ и задържаните американски граждани в Русия. „Няма да открия голяма тайна, ако ви кажа, че този канал няма за цел да ангажира журналисти и не е предназначен да излага публично определени ситуации в интерес на оказване на натиск върху продължаващите сериозни професионални преговори", каза първият руски дипломат репортери.
От своя страна руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов каза през април, че в момента в САЩ са задържани около 100 руснаци.
Американските власти напоследък активно се стремят да разменят репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович, който е в руски арест, и Пол Уелън, който беше осъден за шпионаж в Русия. Според Центъра за връзки с обществеността на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), „Гершкович, действайки като агент на американската страна, е събирал строго секретни данни за дейността на предприятие от руския военно-промишлен комплекс". Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков Гершкович е бил заловен на местопрестъплението. Лефортовският съд в Москва санкционира задържането му до 29 май.
Уилън, който има американско, канадско и ирландско гражданство, както и гражданство на Обединеното кралство, беше задържан при извършване на шпионска акция на 28 декември 2018 г. от служители на руската ФСБ в стая на хотел "Метропол" в Москва. Московският градски съд призна Уилън за виновен и го осъди на 16 години в колония със строг режим.

Станете почитател на Класа