МВР на Англия ще придобие кораби за настаняване на търсещи убежище

МВР на Англия ще придобие кораби за настаняване на търсещи убежище
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.05.2023
  • Сподели:

Министерството на вътрешните работи планира да използва 10 излишни круизни кораба, фериботи и шлепове за настаняване на търсещи убежище в пристанища в цялата страна.
На длъжностните лица е казано да разгледат „всички опции", за да намерят жилища за хора, попаднали в забавяне на обработката, включително бивши военни лагери и затвори. Общото изоставане е с 1500 повече от декември, когато Риши Сунак обеща да ги изчисти в рамките на една година.
Инсайдери от Министерството на вътрешните работи признаха, че може да се наложи да намерят повече хотели за настаняване на хора – въпреки натиска от страна на депутати от задната скамейка на Консервативната партия – след като не успяха да намерят 10 000 места във военни лагери, неизползвани затвори и големи плавателни съдове, както се надяваха.
Една водеща морска компания дори провежда проучване за осъществимост за настаняване на мигранти на излишни петролни платформи, идея, която министрите отхвърлиха през 2020 г. поради огромни логистични и охранителни трудности, а Министерството на вътрешните работи е малко вероятно е да приеме.
Разкритието, че правителството иска до 10 плавателни съда – на цена от милиони паунда на данъкоплатеца – идва, след като министрите потвърдиха плановете си да настанят около 400 души в гигантска баржа в Дорсет, докато се опитват да разсеят притесненията на Торите относно използването на хотели в техните избирателни райони. Баржата Bibby Stockholm ще бъде закотвена в пристанището на Портланд от началото на юни. Първата група мигранти, които се очаква да бъдат самотни мъже, към края на молбите си за убежище, се очаква да се качат на борда по-късно същия месец, като през лятото ще пристигнат още хора.
Източници от Уайтхол казаха, че Суела Брейвърман, министърът на вътрешните работи, също е „близо до потвърждение" на сделката за бивш круизен кораб с капацитет от 1800 души за настаняване на мигранти, който ще бъде закотвен в Мърси, въпреки че все още не е подписан договор.
Смята се, че търсенето на подходящи плавателни съдове за настаняване на търсещи убежище и логистиката къде да са акостирали са възпрепятствали опитите на Министерството на вътрешните работи да изчисти натрупаните молби за убежище със стотици мигранти, които все още пристигат през Ламанша всяка седмица. Първоначално министрите планираха да използват неизползвани круизни кораби и фериботи, тъй като те можеха да поемат повече хора.. Малко пристанища в Обединеното кралство обаче са достатъчно големи, за да ги поемат.
Служителите са били помолени да намерят още 10 000 места извън хотелите за края на тази година. Но досега се очаква само 5400 места да бъдат готови да приемат мигранти до края на тази година, казаха източници. Те включват настаняване в бившите военни бази в Wethersfield и Scampton, които биха побрали 3700 души; и повторно отваряне на центровете за задържане на имигранти Хаслар, в Хемпшир, и Кампсфийлд, близо до Оксфорд, които ще поберат 1000 души.
Един правителствен източник каза, че използването на гигантски шлепове или ремонтирани фериботи и круизни кораби за настаняване на бежанци може да има „възпиращ ефект" върху хората, пристигащи с малки лодки, въпреки че критиците предполагат, че това би се равнявало на произволно задържане.
Министърът на вътрешните работи беше подложен на засилен натиск от страна на консерваторите от задната скамейка да намери алтернативно решение за настаняване на мигранти в хотели, като около 400 в момента се използват за настаняване на около 51 000 търсещи убежище, при отчетени дневни разходи от £6,2 милиона.
Натрупването на „поток" – новите искове, направени от юни 2022 г. – скочи до повече от 57 000 души, включително увеличение с около 12 000 пристигания от декември. Изчистването на изоставането беше възпрепятствано от неуспеха да се наемат и задържат служители по случаите на убежище. Говорител на Министерството на вътрешните работи каза: „Натискът върху системата за предоставяне на убежище продължава да расте и изисква от нас да разгледаме набор от възможности за настаняване, които предлагат по-добра стойност за парите за данъкоплатците, отколкото хотелите. Това включва потенциалното използване на плавателни съдове за настаняване."

Станете почитател на Класа