Руските миротворци ще останат в Приднестровието

Руските миротворци ще останат в Приднестровието
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.05.2023
  • Сподели:

Руските миротворци ще останат в Приднестровието, ако Молдова се оттегли от споразумението за мирно уреждане на конфликта в непризнатата република, каза висшият приднестровски дипломат Виталий Игнатиев в интервю за Известия.
„За приднестровската страна може да има само един отговор – да продължи да гарантира мира и сигурността по бреговете на река Днестър в рамките на структурите, които вече съществуват. Дори ако Молдова се опита да се оттегли [от споразумението], не смятаме, че това би било причината да се съкрати мироопазващата операция. Тя така или иначе продължава, защото там живеят значителен брой мирни хора - половин милион от населението на Приднестровието, включително почти 250 000 граждани на Руската федерация. Всички тези хора трябва да бъдат защитени", каза Игнатиев.
Руските миротворци бяха изпратени в зоната на конфликта въз основа на споразумение с Молдова от 21 юли 1992 г, озаглавено „За принципите на мирното уреждане на въоръжения конфликт в Приднестровския регион на Република Молдова". Те спряха боевете между молдовската полиция и приднестровската милиция и сега поддържат мира в региона заедно с контингентите на Молдова и Приднестровието.
Освен това руска групировка от около 1000 войници и офицери е дислоцирана в района, за да осигури сигурността на складове с над 20 000 тона боеприпаси, които са били съхранявани там след изтеглянето на съветските войски от европейските страни. Кампания за изтегляне и обезвреждане на оръжия и боеприпаси започна през 2001 г., но през 2004 г. приднестровските власти я прекъснаха след влошаване на отношенията с Молдова. Тези войски подкрепят и миротворците, които се оказаха буквално под блокада, след като Украйна блокира логистичните маршрути през своя територия.
Кишинев настоява както за изтегляне на руската оперативна група, така и за замяна на миротворците с гражданска мисия с международен мандат. Тираспол обаче повтаря, че през 1992 г. подобна мисия не би могла да предотврати въоръжения конфликт, който доведе до смъртта на повече от 1000 души и десетки хиляди ранени или разселени.

Станете почитател на Класа