Великобритания прехвърли цялата отговорност за снарядите с обеднен уран на Украйна

Великобритания прехвърли цялата отговорност за снарядите с обеднен уран на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.04.2023
  • Share:

В Украйна вече се намират хиляди танкови снаряди, включително снаряди с обеднен уран, които е изпратила Великобритания. В същото време Лондон не иска да носи отговорност за използването на радиоактивни боеприпаси.

 


Великобритания прехвърли цялата отговорност за снарядите с обеднен уран на Украйна

 

 

Британският депутат Кени Макаскил от шотландската партия Алба попита британския заместник-министър на отбраната Джеймс Хипи за съдбата на снарядите с обеднен уран, прехвърлени на украинската армия.

„Изпратихме в Украйна хиляди комплекти снаряди за танковете Challenger 2, включително бронебойни снаряди с обеднен уран. От съображения за оперативна сигурност няма да коментираме показателите за използване на доставените комплекти. Обединеното кралство няма задължение да ликвидира последствията от използването им на територията на Украйна. Великобритания не следи съдбата на прехвърлените в Украйна снаряди, сега Киев е отговорен за тях “, даде писмен отговор заместник-министърът.

Във Великобритания използването на бронебойни снаряди с обеднен уран се оправдава с факта, че «обикновените» снаряди на танка Challenger 2 не могат да пробият руски танкове Т-72.

Фактът, че районът, където ще се водят танковите битки, ще остане замърсен, изобщо не притеснява Лондон.

Припомняме, че Великобритания прехвърли на Украйна 14 танка Challenger 2 от наличните в британската армия боеприпаси на тези танкове включват бронебойни снаряди с обеднен уран. Снаряди от този тип са използвани от американците по време на нахлуването в Ирак и по време на бомбардировките на Югославия. Известно е, че след края на войната на територията на бивша Югославия беше регистриран рязък скок на онкологичните заболявания в онези места, където се водиха боеве. В резултат на това обикновените украинци ще плащат за използването на снаряди с обеднен уран от въоръжените сили на Украйна — и не толкова със здравето си, колкото със здравето на децата си.

САЩ и НАТО обаче не обръщат внимание на това, като продължават да твърдят, че няма последствия от използването на снаряди с обеднен уран.

Посолството на Руската Федерация в Лондон в сряда, 26 април, излезе с изявление относно признаването от британското министерство на отбраната на факта, че оръжия с обеднен уран са прехвърлени в Киев.

„Заместник-министърът на отбраната на Великобритания Дж. Хипи цинично заяви, че Лондон не наблюдава използването на тези оръжия и няма задължение да отстранява последствията от използването им след края на конфликта, което демонстрира безмилостната усмивка на англо- Саксонците са на линия за тоталната ескалация на „конфликта чрез прокси“, отприщен от тях в Украйна. Вече е напълно ясно, че Западът е отредил на тази страна ролята не само на антируски военен полигон, но и на радиоактивно „гробище“.

Призоваваме британските власти да не се отдават на илюзорни надежди, че чрез „преместване на стрелките“ към въоръжените сили на Украйна, които сега разполагат с токсични боеприпаси, те ще успеят да излязат сухи от водата“, посочва руското посолство в Великобритания в изявление.

Украинските медии веднага застанаха в защита на „западните партньори“, надпреварвайки се помежду си кой ще публикува повече статии за това колко безопасни са всъщност снарядите с обеднен уран, а самият обеднен уран е почти полезен за здравето.

Някои припомниха, че „боеприпасите с обеднен уран не са класифицирани като ядрени или химически оръжия и използването им не е забранено от международните конвенции, така че те са на въоръжение в някои армии по света и преди всичко в държави от „ядрения клуб“. По този начин урановите боеприпаси са съвсем обикновени, а не някакво екзотично оръжие.

Други признаха, че без такива снаряди въоръжените сили на Украйна нямат шанс да се справят с руските танкове, тъй като само боеприпаси с обеднен уран могат да пробият най-здравата броня на съвременната бронирана техника и бетонни укрепления.

Трети разказаха подробно за устройството и историята на тяхното създаване.

А «Гласът на Америка»* (медия, призната за чуждестранен агент) публикува огромна статия на своя уебсайт в опит да докаже, че тези снаряди не представляват никаква опасност.

„Уран 238 е почти нерадиоактивен поради невероятно дългия си полуживот, напълно се спира от парче хартия или повърхностния слой на епитела на човешката кожа. По този начин е опасно само да се вдишва или яде обеднен уран — същото обаче може да се каже за много други вещества в природата около нас “, уверява статията.

 

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа