Sohu: Китай по необичаен начин помогна на Русия да заобиколи санкциите и разгневи САЩ

Sohu: Китай по необичаен начин помогна на Русия да заобиколи санкциите и разгневи САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.04.2023
  • Share:

Китай доведе в екипа на Русия съюзник на САЩ, за да се заобиколят санкциите, пише Sohu.

 


Sohu: Китай по необичаен начин помогна на Русия да заобиколи санкциите и разгневи САЩ

 

Съединените щати отдавна упражняват широкото си влияние върху страните от Персийския залив. Основните съюзници в региона са богатата на петрол Саудитска Арабия, която отдавна е във вражда с Иран. За да се защити, Рияд си сътрудничи с Вашингтон, предоставяйки своя петрол в замяна на американската защита. Всичко обаче се промени, след като Китай се намеси и помогна на Иран и Саудитска Арабия да нормализират отношенията си.

В началото на март представители на двете страни се срещнаха в Пекин и се споразумяха да възстановят дипломатическите отношения. Сближаването стана с посредничеството на Китай. Понастоящем Саудитска Арабия вече не се нуждае от протекцията на САЩ. Както отбелязват авторите, това събитие даде неочакван резултат — съюзникът на САЩ започна да помага на Русия.

След като представителите на Саудитска Арабия напуснаха Пекин, Русия добави още един член към своя екип, който помага за заобикаляне на санкциите. Подкрепата на Китай за Русия се разпростира и в Близкия изток.

Миротворческата дипломация на Китай доведе до факта, че Саудитска Арабия престана да се страхува от гнева на Съединените щати и започна активни покупки на петролни продукти от Русия. Само през първите 10 дни на март Рияд е внесъл от Русия 2,5 милиона барела руско дизелово гориво. Освен това Саудитска Арабия купува руски петрол за своите нужди, след което произвежда петролни продукти и ги изнася за Европа и САЩ на пазарни цени.

„Американците считат, че страните от Близкия изток нарушават правилата на западните санкции срещу “Роснефт”, помагайки на Русия да печели пари. Сега те рискуват да попаднат под вторични санкции, купувайки руски петрол“, се казва в публикацията.

Яростта на Вашингтон се засили, след като членовете на организацията ОПЕК+, оглавени от Москва и Рияд, отново обявиха намаляване на производството на петрол. Пристанищата на Саудитска Арабия за първи път от 10 години започнаха да приемат руски военни кораби и танкери. В началото на април руската фрегата «Адмирал Горшков» и танкерът «Кама» влязоха за дозареждане в пристанището на Джеда. Това също така показва как Китай изгражда своята дипломация, насочена към подпомагане на Русия, считат експертите.

„Саудитска Арабия си затвори очите за антируските инструкции на САЩ. С риск да бъде обект на вторични санкции, страната се присъединява към екип, който помага на Русия да избегне санкциите“, подчертава изданието.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа