Руски миротворци преговарят с Баку за инцидент в Нагорни Карабах

Руски миротворци преговарят с Баку за инцидент в Нагорни Карабах
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.04.2023
  • Сподели:

Движението през Лачинския коридор е било блокирано на 23 април в резултат на "едностранни и некоординирани" действия на Азербайджан, и сега руските миротворци водят преговори с Баку, гласи разпространеният днес бюлетин на руското министерство на отбраната за дейността на руския миротворчески контингент в зоната на конфликта в Нагорни Карабах, предаде ТАСС.

 

 

Русия днес призова Армения и Азербайджан да спазват споразумението за прекратяване на огъня от 2020 г., изразявайки "сериозна загриженост" относно ескалацията на напрежението между двете страни заради Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

 

Руски миротворци преговарят с Баку за инцидент в Нагорни Карабах - 2

 

 

В неделя Азербайджан постави контролно-пропускателен пункт в началото на Лачинския коридор - единственият път, който свързва Армения с Нагорни Карабах. Ереван определи това действие като "грубо нарушение" на споразумението за прекратяване на огъня между двете страни от 2020 г., постигнато с посредничеството на Москва.

Руските мироопазващи сили заявиха в ежедневния си бюлетин, че "едностранни и некоординирани действия" са довели до блокиране от азербайджанската страна на движението по Лачинския коридор, и че тяхното командване води преговори с Баку, съобщи ТАСС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че "няма алтернатива" на споразумението от 2020 г. и заяви, че Москва работи с Баку и Ереван по ситуацията.

"Русия продължава контактите, ситуацията наистина е много сложна“, каза Песков.

Макар и да не обвини пряко нито Азербайджан, нито Армения, руското външно министерство в отделно изявление подчерта "неприемливостта на всякакви едностранни стъпки" в нарушение на споразумението от 2020 г.

През 2020 г. Азербайджан се съгласи да "гарантира сигурността на лица, превозни средства и товари, движещи се по Лачинския коридор в двете посоки." Армения твърди, че създаването на контролно-пропускателен пункт в началото на пътя е "грубо нарушение" на тези ангажименти.

 
 

Станете почитател на Класа