Рекордно нарастват световните военни разходи

Рекордно нарастват световните военни разходи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.04.2023
  • Сподели:

Глобалните военни разходи се повишиха до рекорд миналата година, подтикнати от обратен завой в политиката в Европа, където правителствата увеличиха способностите си най-много от края на Студената война в резултат на тоталната инвазия на Русия в Украйна, пише "Блумбърг".

 

 

Разходите за отбрана са се увеличили с 3,7% в реално изражение, за да достигнат рекордните 2,24 трилиона долара през 2022 г., съобщи Стокхолмският международен институт за изследване на мира SIPRI в понеделник. Около половината от годишното увеличение се дължи на нарастващия военен бюджет на Украйна, според данни за източноевропейската страна, които изключват чуждестранната помощ.

 

Рекордно нарастват световните военни разходи - 2

 

 

Бюджетите за оръжия се увеличават в цяла Европа в отговор на агресията на Русия в същото време, докато напрежението в Източна Азия предизвиква по-големи разходи в тази част на света.

"Непрекъснатото нарастване на глобалните военни разходи през последните години е знак, че живеем във все по-несигурен свят", каза старшият изследовател на SIPRI Нан Тиан в изявление. "Държавите укрепват военната си сила в отговор на влошаващата се среда за сигурност, която не предвиждат да се подобри в близко бъдеще."

В друг знак за това как светът се връща към ситуация, наблюдавана за последно през Студената война, военните разходи в страните от Централна и Западна Европа за първи път надхвърлиха нивото от 1989 г.

Финландия и Швеция са сред страните, които са увеличили най-много тези разходи. Покупката на изтребители F-35 от Финландия допринесе за 36% скок в съседката на Русия, която се присъедини към отбранителния блок на НАТО този месец като негов 31-ви член. Швеция все още чака влизане в алианса.

 

Рекордно нарастват световните военни разходи - 3

 

 

Междувременно бюджетите за отбрана на съществуващите членове на НАТО се увеличиха с 0,9% спрямо 2021 г., тъй като разходите намаляха в страни, включително Италия, Турция и Гърция. В Близкия изток Саудитска Арабия увеличи разходите си с около 16% и се нарежда на пето място в света по военни разходи. Катар, който разшири въоръжените си сили и обновява своите оръжейни запаси, увеличи разходите с 27%.

САЩ остават най-големият харчещ в света с голяма разлика, тъй като техният военен бюджет е по-голям от тези на всички други страни, които влизат в топ 10 на списъка на най-големите купувачи на оръжия взети заедно, според оценката на SIPRI. През 2014 г. анексирането на Крим от Русия сложи край на кратък период на свиване на бюджетите за отбрана, като оттогава глобалните разходи нарастват осем поредни години.

 

 

Източник: News.bg

 

Рекордно нарастват световните военни разходи - 4

 

 

Рекордно нарастват световните военни разходи - 5

 
 
 

Станете почитател на Класа