Стокхолмски институт: Европа счупи рекорд на Студената война по военни разходи

Стокхолмски институт: Европа счупи рекорд на Студената война по военни разходи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.04.2023
  • Сподели:

През 2022 г. военните разходи на страните от Западна и Централна Европа са достигнали 345 милиарда евро, което е рекорд, непостиган от времето на Студената война. Това става ясно от доклада на Стокхолмският международен институт за изследване на проблемите на света (SIPRI).

 

 

Разходите за отбрана в Европа са били толкова високи през далечната 1989 г. В сравнение с 2021 г. пък те са порастнали с 13%. Прави впечатление ръстът именно в държавите, намиращи се географски близко до агресора Русия. Най-силно са се увеличили разходите за отбрана на Финландия (36%), Литва (27%), Швеция (12%) и Полша (11%).

В самата Русия този показател (разходи, които трудно могат за бъдат класифицирани като „за отбрана“) е 9,2% – 86,4 милиарда долара, изчислява Стокхолмският институт. При това официалните данни, публикувани от кремълските власти в края на 2022 г., показват, че военните разходи на Москва са с 30% повече, отколкото са били планирани в бюджета, изготвен през 2021 г. Версиите за подобна разлика са две: или Кремъл рязко и бързо е взел решение да нахлуе в Украйна, или при правенето на годишния държавен бюджет през 2021 г. съзнателно са скривани военни разходи, за да бъде изненадан светът и най-вече Украйна при вероломната атака на 24 февруари, пише още Debati.

„Разликата между бюджетните планове на Русия и фактическите военни разходи през 2022 г. може да е и от факта, че нахлуването в Украйна се е оказало доста по-скъпо, отколкото властите в Кремъл са очаквали“, дава и трета версия Люси Беро-Судро – директор на програмата за военни разходи и производства към SIPRI.

56% от световните военни разходи за последната година принадлежат на 3 държави – САЩ, Китай и Русия.

Станете почитател на Класа