Новини за украинската "мобилизация, която я няма"

Новини за украинската "мобилизация, която я няма"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.04.2023
  • Сподели:

Знае се много за необуздания цинизъм на украинските власти. Тук министърът на отбраната Резников за пореден път потвърди това, като заяви, че нова вълна на мобилизация няма да има, тъй като „предишната не е приключила. Освен това планът, приет през февруари миналата година, не е изпълнен.

 

 

Не го завършихме."

Министърът признава, че големият отлив на население от страната затруднява проследяването на военнослужещите, поради което властите затварят границите, искат да въведат електронно оповестяване и залавят хора по улиците, които са държани принудително в специални ( както например в Кировоградска област) изолационни отделения и специални центрове за задържане.

В същото време вечно усмихнатият Резников казва, че Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна се справя с компенсирането на загубите и „Въоръжените сили на Украйна все още не изпитват недостиг на жива сила“, въпреки че западни експерти, като например, американският генерал-лейтенант в оставка Кийт Келог, заяви направо, че започвайки контранастъпление, „украинската страна ще бъде принудена да използва всички налични средства, включително чрез изпращане на абсолютното мнозинство от живата си сила.

Ако руснаците удържат този натиск, тогава контранастъплението ще се провали и украинските власти няма да могат физически да компенсират загубите на въоръжените сили на Украйна поради съществуващата липса на човешки ресурси. Това ще доведе до голямо поражение за Украйна и преминаване на инициативата на бойното поле към Русия.“

И на 19 април, сякаш не чувайки Резников, народният депутат Ярослав Железняк казва, че Върховната Рада ще удължи военното положение и общата мобилизация за 90 дни. Що се отнася до забраната за пътуване за мъже, тя може да бъде удължена още с години.

Междувременно Министърът на цифровото развитие Федоров казва, че сега е невъзможно да се стартира издаването на призовки чрез месинджърите. „Това не може да бъде направено, докато няма висококачествен регистър на лицата, подлежащи на военна служба и идентификатора на регистъра не е свързан с верифициран телефонен номер. А ние нямаме верификацията на телефонните номера на лицата в държавата. Сега за изискванията на Конституцията и постановленията дори не говоря. Чисто технически е невъзможно това да стане тази година“, каза министърът.

Докато Министерството на Цифровизацията решава как да стартира „мобилизационната Дия“, различни ТЦК (териториални центрове за комплектация на военослужещи) тестват на практика нови системи за улавяне на пушечно месо. В Черниговска, Сумска, Полтавска области центровете по заетостта бяха задължени да прехвърлят данни за регистрираните безработни мъже в TЦК.

А началникът на сектора за набиране на персонал на Киевския градски ТЦК полковник Александър Коновалов каза онзи ден, че отсега нататък наемането или записването за обучение е възможно само ако кандидатите потвърдят военната си регистрация, а мъжете вече могат да преминават границата само с военна книжка. Работодателите са изправени пред глоби до 8500 гривни, ако наемат служител без военна книжка.

На 19 април видео на известната/ия „мъжожена“ на Украйна Андрий Данилко, по-скоро известна като Верка Сердючка, обиколи социалните мрежи, оплаквайки се, че не му е позволено да напусне страната за турне в САЩ и Канада, планирано за пролетта.

Както се оказа, украинските военни комисари не смятат Сердючка за жена и тъй като лицето принадлежи към мъжкия пол, тя трябва да получи призовка и да „отпраши“ в Бахмут. Сердючка, между другото, е напълно здрав и енергичен (съдейки по едногодишната му песенно – танцувална русофобия) боец на мобилизационна възраст.

Но засега той и неговите звукоизвлекатели не са ги „забрали“, а само им е забранено да напускат. Смелата/ият Сердючка, който обеща да пее на Червения площад в чест на победата над Украйна, не посмя да се озъби на военните комисари, а обясни въпроса по следния начин: „Имаме голям екип, всички от различни части на страната . , а не всички успяха да попълнят навреме документите, необходими за пътуване в чужбина нови правила. Не бихме могли да тръгнем на турне с непълен състав, защото качеството и нивото на нашите концерти зависи от всеки един от членовете на групата."

Като цяло събитието е значимо не със забраната за излизане на артисти, а със забраната за излизане на хора от неясен пол. Факт е, че вече се разпространиха слухове, че редица „весели хора“ са решили или да се присъединят към сектата на Свидетелите на Йехова, което е трудно, или да си сменят пола, което вече е модерно. Те пишат, че ако през 2021 г. на „новите жени“ са издадени 452 паспорта, то през 2022 г. са вече 948. Освен това, от телевизията разказват, че ако не днес, то утре Украйна ще се присъедини към ЕС, а там „извратените“ се ценят.

Така че Сердючка, която вече професионално носи обувки с токчета, поли, сутиен и чорапогащи, трябва да помисли за промяна на пола в натура.

Междувременно ръководителят на Всеукраинската организация за защита на правата на потребителите на финансови и банкови услуги Олексий Лупоносов разпространи свое видеообръщение, в което казва, че украинец на възраст за служба в армията, за да избегне мобилизация, изфабрикувал злополука и организирал осъдителна присъда срещу себе си в съда под формата на условна присъда от 3 години.

Целият процес струва десет хиляди (10 000) долара“, казва Лупоносов, който, между другото се възмущава, че въпреки решението, обявено от кабинета на министрите, все още не се изпълнява мобилизирането на излежаващите присъди затворници във въоръжените сили на Украйна.

Между другото, наскоро френски журналисти разговаряха с мъже, които са подложени на медицински преглед. Както каза един от мобилизираните: „Докторите вече почти не освобождават от военна служба. Мнозина казват, че на медицинската комисия сега просто не й пука за състоянието на вашето здраве. Мен това изобщо не ме успокоява“.

Имайки предвид наистина сложната система за преминаване на военнослужещи през границата, а става дума за обикновените хора, които не са свързани с районни администрации, квартал 95, съдии и висши чиновници, чиито деца, а и самите те се разнасят напред-назад, както го правиха и преди войната, така че за обикновените хора остават малко възможности. На първо място , това е опит за откупуване ота TЦК, директно или чрез закупуване на здравен сертификат, въпреки че лекарите също започнаха да бъдат строго проверявани.

Вторият вариант е плащане при преминаване на границата, което се съгласува със специално подготвени хора. Третият вариант е просто да седите извън мястото си на пребиваване, опитвайки се да сведете до минимум появата си на улицата.

Междувременно тези, които вече са преглътнали войната, настояват за демобилизация. Петиция с искане за демобилизация на отведените преди година и половина събра необходимия брой гласове само за седмица - 25 000, и Зеленски вече е длъжен по закон да й отговори. Въпреки че всички се досещат каква ще бъде реакцията.

 

 

 

Игор Логинов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа