Украйна може да загуби контрол над въздушното си пространство

Украйна може да загуби контрол над въздушното си пространство
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.04.2023
  • Сподели:

Украинската армия е застрашена от загуба на контрол над въздушното пространство на страната. Такъв сценарий е възможен, ако Западът не отговори на искането за допълнителни оръжия, предаде The Times.

 

Секретните документи на Пентагона, изтекли в мрежата, разкриват слабостите на украинската армия и бият тревога. Те показаха, че Украйна изпитва толкова недостиг на противовъздушни боеприпаси, че може да загуби контрол над небето си в полза на Русия още следващия месец.

Това не беше изненада за войниците, държащи линията от Сватово до Кремини, където руските войски се опитват да пробият всеки ден, откакто бяха изтласкани от голяма част от Харков през септември. Вниманието на Кремъл тогава беше насочено към друго направление: южния фронт в Херсон и „месомелачката“ Бахмут, където загинаха хиляди войници и от двете страни.

Русия вече обърна внимание на намаляването на доставките на ПВО за Украйна. Зимната кампания за унищожаване на гражданската инфраструктура на Украйна може и да не беше успешна, но доведе до концентрация на противовъздушната отбрана над градове и ключови съоръжения, оставяйки фронтовата линия практически непокрита.

В същото време Русия модернизира своята бомба ФАБ-500, която позволява да бъде хвърлена от боен самолет и да достигне набелязаната цел сама, докато самолетът никога не навлиза в украински въздушно пространство, което означава, че няма опасност да бъде унищожен.

Украинските военни сега се чудят как да осигурят въздушно прикритие на сухопътните сили в предстоящата офанзива.

Станете почитател на Класа