"Няма по-фашистка държава от Русия": офицер от руското разузнаване реши да се бие за Украйна

"Няма по-фашистка държава от Русия": офицер от руското разузнаване реши да се бие за Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.04.2023
  • Сподели:

Пътят му от руското военно разузнаване до фронта в Украйна е дълъг. Днес той воюва срещу родината си и режима на Владимир Путин, докато на много украинци все още им е трудно да му се доверят.

 

 

Владислав Амосов гради кариера в руската армия и нейната разузнавателна служба ГРУ в продължение на над 15 години. Днес той е в Киев и е готов да вдигне оръжие срещу родината си, пише "Свободна Европа".

"Страната, на която се заклех във вярност... вече не съществува", казва той пред Радио Свободна Европа (RFE/RL), която проучи документите, свързани с военната служба на Амосов в Русия. След началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Амосов е сред малцината руснаци, които са готови да се бият на страната на Киев. "Обадих се в украинското посолство и се опитах да се свържа с легиона "Свобода за Русия", казва той. Става дума за военна структура в рамките на украинските въоръжени сили, в която руски дезертьори и доброволци от Русия и Беларус служат за борба срещу руските военни. "Но това беше безрезултатно. Почти се отказах." През ноември обаче в Полша е създадена руска емигрантска организация, набираща доброволци, които да се бият за Украйна - Граждански съвет. Тя набира руски граждани, които не са етнически руснаци, включително татари, башкири, чеченци, както и якути, към които спада Амосов.

 

"Няма по-фашистка държава от Русия": офицер от руското разузнаване реши да се бие за Украйна - 1

 

"Няма по-фашистка държава"

Руските служби за сигурност имат дълга история на внедряване на шпиони и провокатори в редиците на опозиционни групи - практика, която датира още от царско време. Често дори се казва, че няма такова нещо като "бивш" офицер от ГРУ. Затова Амосов не се изненадва, когато го питат как може да му се има доверие.

"Никога няма никакви гаранции", казва той. "Но се надявам, че със службата си и с работата си срещу Русия ще спечеля доверие". RFE/RL не може да провери независимо твърденията на Амосов за миналото му, въпреки че те съвпадат с описаното в документите от служебното му досие. Той казва, че е бил многократно проверяван от украински структури за сигурност.

"Преминал съм през всички възможни и невъобразими проверки", каза той. "Ако говоря с вас сега, значи съм ги преминал." Амосов казва, че е готов да отиде на територията на Русия и да се бори срещу враговете там. "Враговете на моята родина са тези, които подкрепят правителството на Путин. Оказва се, че моите сънародници са се превърнали в слуги на тъмните сили". За Амосов неоснователните твърдения на Москва, че фашисти са поели контрола над Украйна, са смешни. "Няма по-фашистка държава от Русия", казва той.

"Уязвимата точка"

Позицията на Амосов започва да се оформя още в началото на военната му кариера. Той е ветеран от двете войни на Москва в Чечня през 90-те години на миналия и първите години на новия 21-ви век. Завършил някои от най-престижните военни институти в родината си. Днес той казва, че е бил обучаван да бъде "империалист".

"Аз съм продукт на Съветския съюз", казва и добавя, че войните в Чечня са го отрезвили. "Бях повлиян от пропагандата и мислех, че там има истински бандити. Но видях обикновени хора и разбрах за какво се борят. Това беше народна война за свобода." По това време Амосов се разочарова също и от руските офицери. "Винаги са ме учили, че офицерите са най-добрите хора в страната", казва мъжът. Но открива "какви са, когато издържат 10 дни без да пият". По думите му е имало такива, които са продавали оръжията си, но и такива, които "просто ни предаваха и ни пращаха на клане".

Въпреки това той казва, че е "имал вътрешно убеждение", че трябва да изпълни дълга си и да "защити родината". След натрупания опит на фронта той е вербуван в ГРУ, където е обучен да използва математическо моделиране, за да "намери уязвимата точка на икономиката на дадена страна". "Можеш да намериш слаба точка във всяка сложна техническа система", каза той. "В наши дни без електричество няма живот. Дори изключването на всички смартфони за няколко часа може да има голямо въздействие върху икономиката." Крайната цел, казва той, е "да се унищожат цели държави".

"Човек втора класа"

Като етнически якут Амосов често се сблъсква с расизъм и шовинизъм от страна на етническите руснаци. Той казва, че в големите руски градове не е рядкост да бъде спрян от полицията или укоряван от минувачи само заради това, че говори на якутски език на обществени места.

"Когато отидох в Москва и влязох в метростанция, веднага ме спряха", казва той. "Като "неруснак" ме спасяваха само офицерските ми документи. С мен се отнасяха като с човек втора класа." Сега, откакто е в Украйна, Амосов казва, че никога не са му искали паспорта и не е бил спиран от полицията.

Той се разочарова още повече, когато Русия започва да става все по-авторитарна при управлението на Владимир Путин. "Беше ми трудно да гледам как бият хора", казва Амосов. Амосов влиза във военния резерв преди завземането на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г. и разпалването на сепаратистка война в части от Източна Украйна. Той казва, че според него в Русия има много натрупан гняв, който в един момент ще излезе наяве, тъй като войната в Украйна отслабва силно централизираната руска система.

"Можете ли да си представите каква степен на омраза ще има след разпадането на Русия?", каза той. "Хората ще си спомнят за инциденти отпреди 100 или 200 години." Според Амосов агресията на Москва срещу Украйна през 2014 г. е била "началото на края" за Русия. "Разбрах го веднага", добави той. През лятото на 2022 г. Русия прие нови законодателни мерки, които предвиждат по-тежки наказания за руски граждани, които се борят срещу страната. Наказанието предвижда до 20 години лишаване от свобода.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

Станете почитател на Класа