Bloomberg: През лятото НАТО може да обяви разполагането на ядрени оръжия по границите на Русия

Bloomberg: През лятото НАТО може да обяви разполагането на ядрени оръжия по границите на Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.04.2023
  • Сподели:

НАТО трябва да обяви разполагането на ядрени оръжия в Полша и балтийските държави в отговор на появата на руски ядрени оръжия в Беларус. Това пише Андреас Клут, анализатор в Bloomberg. 

 

 

Bloomberg: През лятото НАТО може да обяви разполагането на ядрени оръжия по границите на Русия

 

 

През юли Вилнюс ще бъде домакин на среща на върха на НАТО, втора поред от началото на украинския конфликт. Решенията, които членовете на Алианса ще вземат, трябва да бъдат грандиозни, а всяка дискусия ще засяга Русия и Владимир Путин, твърди авторът.

Ресурсите ще бъдат най-лесната тема. За да се изправят срещу Москва, всички членове на блока трябва най-накрая да доведат разходите си за отбрана до поне 2% от БВП. Освен това Алиансът трябва да се научи как да разпределя парите, така че едни да се занимават с изграждането на подводници, а други с производство на изтребители.

„Целта трябва да бъде да се изправим срещу Кремъл на изток, не като разнородна орда, а като единна сплотена бойна сила“, се казва в статията.

По-важна и епохална тема е, че НАТО трябва да се откаже от стратегията си за сдържане чрез „наказания“ и „възмездие“. Този модел предполагаше, че в случай на война с Русия руската армия веднага ще завземе части от територията на НАТО. Но тогава Съединените щати и другите съюзници ще се втурнат на помощ, отблъсквайки Русия назад с невероятна сила, пише авторът.

Според него този модел е бил полезен, когато е действал актът «Русия-НАТО», който всъщност понастоящем не работи. Съгласно споразумението НАТО се задължава да не разполага големи сили или сплашващи оръжия в източните си страни членки. Затова Алиансът трябва не само да увеличи числеността на войските по границите с Руската федерация, но и да всява страх в Москва.

„За да направи този вид сдържане надежден, НАТО трябва да има страховити сили не само в тила, например в американските бази и ядрените бункери в Германия, но и на фронта“, се казва в публикацията.

Това важи особено за ядрените оръжия. Не толкова отдавна Владимир Путин обяви, че Русия ще разположи своите тактически ядрени бойни глави в Беларус. Анализаторът твърди, че ако това се случи, то през юли НАТО трябва да обяви разполагането на своите ядрени оръжия по границите на Руската федерация.

„НАТО трябва да обяви планове за наблюдение на всяко разполагаен на ядрени оръжия от Путин. Ако той разположи бойни глави в Беларус, НАТО ще разположи свои в балтийските държави или Полша“, пише Андреас Клут.

Най-мъчителният въпрос на срещата ще бъде членството на Украйна в НАТО. Ако страната стане член на военния блок, Алиансът най-вероятно ще започне Трета световна война. Следователно Западът трябва да подкрепя Киев във всичко, но член 5 от Устава на НАТО не трябва да се прилага за Украйна.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа