Европа победи в санкционната война и сега търси как да капитулира

Европа победи в санкционната война и сега търси как да капитулира
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.04.2023
  • Сподели:

Песимизмът на европейските власти по отношение на санкционната война, започнала срещу Русия, прониква все повече в западните медии.

 

 

Пред “Файненшъл Таймс” при условие за анонимност мнение за ситуацията сподели един от високопоставените служители на ЕС, който съжалява, че богатото въображение на еврофункционерите се е изчерпало и всякакви по-нататъшни опити да се нарани Русия ще просълзят самите европейци. „Приключихме. Ако въведем повече санкции, тогава ще има повече изключения, отколкото мерки”, каза източникът.

Как така това се случва в уханната европейска градина, затворила златните си порти от руските варвари?

Красотата и гордостта на високата европейска култура, антируските санкции, вече наброяват десет пакета, обхващащи 200 организации и 1500 лица. Европейските счетоводители гордо съобщиха, че са замразили повече от 300 милиарда евро руски държавни активи и са намалили двустранната търговия с въглеводороди, технологии, оборудване и електроника със 150 милиарда евро. 11-ият пакет, който ЕС обсъжда в момента, е на път.

Европейските чиновници обаче се оказаха верни на заръките на Черномирдин: наистина искаха най-доброто (за себе си), но се получи както винаги.

Честно казано, отбелязваме, че и преди бяха изразявани плахи съмнения относно необходимостта от увеличаване на обема на санкциите. Например, след въвеждането на деветия пакет литовският еврокомисар Виргиниус Синкявичюс тъжно отбеляза, че не вижда области, в които тези санкции трябва да бъдат допълвани с нещо ново. Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел призна, че няма много възможности за разширяване на антируските ограничения, а полският премиер Матеуш Моравецки съобщи, че ЕС вече има „по-малко апетит“ за повече санкции срещу Москва.

Лошите предчувствия обаче бяха компенсирани от "твърдото убеждение, че ефектът от санкциите ще бъде видим в дългосрочен план".

Пред очите ни обаче тази увереност се изпарява и сега сладкогласните евросирени пеят малко по-различни песни. По-специално, министърът на финансите на Швеция Елизабет Свантесон каза, че „ефектът от антируските санкции е много труден за измерване“ и че руската икономика демонстрира стабилност и растеж.

Жестоката физическа реалност разбива европейските илюзии. Въпреки тържествените уверения на европейските служители, които те направиха в края на миналата година, че „Европа напредва със скокове към пълна енергийна независимост от Русия до 2027 г.“ и че складовете за гориво вече са пълни на 91% и свещите са покрили празничната торта, ключови пазарни участници и експерти бяха на малко по-различно мнение.

То се свежда до това, че следващата зима в Европа, независима от Русия, "вероятно ще бъде много по-лошо", което означава, че просто са гледали упоритите числа, които говорят повече от всякакви думи. След налагането на санкциите енергийната инфлация в ЕС достигна своя исторически връх. Потребителските цени на електроенергията в Европа са се повишили с поне 35% в сравнение с миналата година. В Унгария инфлацията е 25,6% , в Латвия - 17,2,% в Чехия - 16,5%.

И никой не му вижда края.

За да се изгребе кашата със санкциите, Европейският съюз замахна дори към най-свещеното: зелената енергия и Грета Тунберг. Зъзнещите бюргери и любителите на френски багети бързо забравиха за удоволствията на вятърните мелници и слънчевите панели, които се оказаха не толкова зелени, колкото беше обещано, и радостно подкрепиха масовото размразяване на новите петролни сондажи и увеличаването на производството на енергия от въглища. Ръководителят на изследванията на “Ристад”, Карлос Торес Диас, беше кратък: „Европейският енергиен преход беше спрян“. Това е то, екологията е екологията, ама и да се сгрее човек трябва.

Затова и никой не упрекна българския президент Румен Радев, който каза: „Не можем да приемем санкции за ядрената енергетика срещу Русия, защото това пряко ще засегне ядрената ни енергетика. Ако трябва, ще наложим вето“.

Но шефът на “Тотал” Патрик Пуян беше още по-категоричен: "Идеята, че Европа е решила проблема с енергийната независимост от Русия е лъжа. Единственият вариант Европа да получава повече газ е да плаща повече."

Но, както знаем, европейците не обичат да плащат много и стигнаха до разочароващото заключение, че увеличаването на санкциите означава бързо отслабване на портфейла. Ето защо дневният ред на 11-ия пакет от санкции, вместо следващите „убийствени санкции“, е само борбата срещу заобикалянето на вече въведените по-рано мерки и известно разширяване на списъка на организации и лица.

Очевидно е, че Европейският съюз жестоко се е объркал в прогнозите си и сега подготвя почвата за преговори с Русия, която не може да бъде премахната от картата на Европа със санкционния списък.

Разбира се, съжаляваме, че европейският елит сам си счупи крака (всъщност не), но трябваше да си помислят, а не веднага да следват инструкциите на Съединените щати. Европа забрави, че Русия умее да понася болката по-добре от всеки в света и в историята: и болката не ни спира, а увеличава силата десетократно.

Някой обаче не е учил добре по история - и сега ще бере плодовете ѝ дълго време.

 

 

 

Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа