Западът одобри нахлуването на ВСУ в югозападната част на Русия

Западът одобри нахлуването на ВСУ в югозападната част на Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.04.2023
  • Сподели:

Берлин смята за „абсолютно нормално“ провеждането на операции на ВСУ в Русия. Това заяви шефът на германското министерство на отбраната Борис Писториус.

 

 

За какви потенциални насоки на операции можем да говорим, като се има предвид отлагащият се опит на ВСУ да започнат контранастъпление в Приазовието и каква е вероятността ВСУ да имат достатъчно сили да нанесат удари в няколко направления едновременно?

Германският министър на отбраната Борис Писториус одобри атаката на ВСУ на територията на Русия. Според него ситуацията на нахлуване на „атакуваната страна“ по време на военните действия на територията на противника, дори и само за да се прекъсне маршрутът му за доставки, е „напълно нормална“.

Той също така обърна внимание на перспективите за по-нататъшни доставки на оръжие за Украйна, като отбеляза, че западните страни трябва да разберат "как се води тази война". „Ако Украйна изисква определени видове бомби, които са забранени в целия свят, тогава трябва да кажем „не“, подчерта министърът.

На фона на фактическото легализиране на действията на ВСУ на територията на Русия, Писториус веднага направи уговорка относно членството на Украйна в НАТО. Той отбеляза, че въпросът може да бъде повдигнат едва след края на конфликта, „но сега не е моментът да се вземат такива решения“: „Украйна не може да бъде приета в НАТО само от едно чувство на солидарност“.

Експертната общност смята, че изявлението на Писториус трябва да се разглежда в контекста на данните за евентуално контранастъпление на ВСУ. Предполага се, че основното направление за удара ще бъдат районите на Азовско море, но този удар може да бъде свързан с активизиране на военните действия в други региони - по-специално в районите на Сватово и Кременная.

Освен това е възможен друг спомагателен удар в райони на Белгородска област. От военна гледна точка „влизането“ на ВСУ отвъд белгородската „линия на прорез“ изглежда диво. Но политически и в медиите такъв ход ще позволи на офиса на Зеленски и неговите западни съюзници да изместят фокуса на конфликта от Азовския регион и, например, Артьомовск към Белгород или други гранични региони на Русия.

Прави впечатление, че напоследък се засилва работата на диверсионно-разузнавателните групи на противника на територията на пограничните райони. Най-мащабната атака беше извършена в началото на март, когато няколко украински войници проникнаха в района на Брянск. Тогава разгледахме подробно мотивите на ДРГ, а също така посочи аналогия с терористите с действията на Шамил Басаев.

„Изявлението на Писториус като цяло не е безопасно. Германските власти по неразбираема основа са се вкоренили в мнението, че подкрепяните от НАТО ВСУ със сигурност ще спечелят на бойното поле. Но какво ще каже Писториус на онези, които искат да унищожат оборудването на НАТО, предназначено за ВСУ на територията на Полша?“, пита германският политолог Александър Рар.

„Мисля, че по тази причина Писториус веднага направи уговорка и отбеляза, че Германия ще подкрепи влизането на Украйна в НАТО едва след края на военния конфликт. За разлика от Полша и балтийските страни, Германия все още разбира, че подобна стъпка ще доведе само до това, че Алиансът ще бъде в състояние на пълномащабна война с Русия, а това е пътят към Третата световна война“, каза Рар. .

„Думите на министъра за „нормалността“ на нахлуването на ВСУ на територията на Русия за пореден път говорят за дивото падане на интелектуалното ниво на управляващия елит в западните страни. Освен това всичко това потвърждава, че Германия днес зачерква десетилетия на борба срещу нацистката идеология, включително в собствената си страна ”, каза ” Константин Долгов, член на Съвета на федерацията, бивш заместник-представител на Русия в ООН.

Имайки предвид обема на оръжията, оборудването и наемниците, доставени в зоната на конфликта, тази инвазия ще бъде по-скоро западна, отколкото украинска.

„Ако германски политик иска да нахлуе в страната ни, искам да го предупредя – той ще получи същото като предците си преди почти 80 години. Време е най-накрая да научи историята като цяло и в частност Втората световна война. Нека ви напомня, че тогава Червената армия и Съветският съюз победиха Германия“, каза източникът.

„Между другото, наскоро отбелязахме годишнината от друг урок по история, който може да бъде полезен на Писториус. Говорим за битката при Чудското езеро, когато руски войници под командването на княз Александър Невски победиха немските рицари, които се канеха да ударят Велики Новгород. Нека припомня на министъра фразата, приписвана на Александър Невски: „Който с меч дойде при нас, от меч ще умре“. Струва си да се обмисли, г-н Писториус!“, смята депутатът.

„Всъщност Писториус дава картбланш на ВСУ да извършат атака срещу всички региони на Русия, граничещи с Украйна. Ограниченията са отменени официално - врагът ще атакува навсякъде, където остава възможността за провеждане на широкомащабни операции ”, добави бившият посланик на ЛНР в Русия Родион Мирошник.

„Германия, в лицето на министъра на отбраната, официално оправда всички терористични действия на кабинета на Зеленски. Трябва също така да се има предвид, че нито Берлин, нито Лондон, а още повече САЩ не признават новите граници на Русия. Затова не изключвам, че думите на Писториус ще станат сигнал за нападение срещу Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска и Ростовска области “, твърди експертът.

„В това отношение жителите на тези региони трябва да бъдат нащрек. Многократно сме наблюдавали диверсионни операции на ВСУ. И сега руските власти, очевидно, ще трябва да активизират работата си в областта на борбата с тероризма. Освен това е необходимо да се създават подобни проблеми зад вражеските линии. Необходимо е да се дестабилизират западните територии на Украйна, по-специално да се прекъснат логистичните пътища за доставка на оръжие. Европа трябва да разбере, че опасността е практически на прага им“, подчертава Мирошник.

Подобно мнение споделя и военният експерт Алексей Леонков. „ВСУ воюват, без да спазват никакви правила за водене на война. Те буквално не пишат законите, така че регионите на Брянск, Белгород, Ростов също могат да бъдат ударени. И като се има предвид споменаването на Писториус за веригите за доставки, сухопътният коридор към Крим също е под заплаха“, обясни той.

„От логистична гледна точка всеки от тези региони е важен. Има трасета, железопътни линии, по които се снабдяват въоръжените сили на РФ. В това отношение трябва да сме нащрек. Необходимо е да продължим укрепването на граничните територии и да съсредоточим силите с отплата преди предстоящата мащабна битка“, подчертава Леонков.

„Врагът разполага със стотици военни дронове и по принцип е готов да ги използва. Не са изключени атаки на граничните райони от рояк БПЛА. Въпреки това, преди да започне атаки срещу тези региони на Русия, Украйна трябва да вземе инициативата в настоящите битки, което ще бъде доста трудно“, подчертава Вадим Козюлин, ръководител на центъра за Източна Европа към Дипломатическата академия на руското външно министерство.

„В тази ситуация за нас е важно да засилим работата на разузнавателните служби, за да разберем по-точно какъв потенциал има врагът. Освен това би било хубаво да се организира милиция от жителите на същата Брянска област. Това ще повиши общата бойна готовност на страната и ще подобри дежурната дейност“, допълва Козюлин.

 

 

Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа