Двойната игра на Полша в Украйна: Варшава показа на Киев остри зъби

Двойната игра на Полша в Украйна: Варшава показа на Киев остри зъби
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.04.2023
  • Сподели:

Полша предложи на Европейския съюз да въведе допълнителни икономически санкции срещу Украйна - новина, която изглежда като фалшива, но в никакъв случай не е фалшива.

 

 

РИА Новости съобщи, позовавайки се на авторитетната радиостанция от Краков RMF FM: „Полските власти предложиха да се забрани вносът не само на зърно, но и на други продукти от Украйна ... Полша иска да включи някои плодове, яйца, птиче месо, захар и мед в този списък“. Такава е „солидарността“ в съвместната борба срещу това, което и Варшава, и Киев наричат „отблъскване на руската агресия“.

Солидарността си е солидарност, а интересите на техните собствени фермери, които изобщо не харесват украинските си конкуренти, са по-важни за властите във Варшава, особено в ситуация, в която остават само няколко месеца до парламентарните избори в Полша.

За Украйна това състояние на нещата е не просто обидно, а безумно унизително. Но тя - макар и може би не безмълвно - ще го преглътне.

Първо, защото просто няма друг избор: не е работа на Русия да пренасочва износа на селскостопански продукти сега! И второ, защото такава йерархия, създадена от Полша: ти и аз, Киев, сме равни, но аз, Варшава, съм много по-равна! - напълно отговаря както на историческите традиции, така и на манталитета на киевския политически елит. И именно този факт, а съвсем не злощастната съдба на украинския мед, на фона на СВО, заслужава дълбок размисъл.

Общоприето е, че първопричината за сегашния украински конфликт е желанието на официален Киев за неговата пълна самостоятелност и самостоятелност.

Глупости. Нищо не може да бъде по-далеч от истината. Ще илюстрирам тази идея на примера на съседна на Русия, Украйна и Полша страна – Беларус.

Москва и Минск днес работят в много тясна връзка. Но дори и в ситуация, в която изглежда, че практически няма останали козове, Александър Лукашенко продължава да бъде независим играч.

Казано съвсем грубо и ясно, "Батька" не е под контрола на Кремъл, а редом до Кремъл. Лукашенко е органично неспособен да се подчини на някого, да се разтвори в някого. Той няма нужда да има някой над себе си. Той сам си е началник - "председател на държавно стопанство" с размерите на държава.

Но киевският политически елит има нужда да има над себе си шеф и „добър господар“. Това изигра най-трагичната роля в съвременната история на страната.

До август 1991 г. Москва се държеше като „добър (макар и не винаги любезен) джентълмен“ за Киев. Но в хода на бурните политически събития от този месец този „господар“ се самоунищожи, отказа се от всякакви претенции за „господство“, остави своите подопечни (не само украински) на произвола на съдбата.

Как се държи човек, който внезапно се е превърнал в свободен и независим играч и иска да запази този статус? Той маневрира отчаяно и с помощта на такива маневри създава макар и сложен, но стабилен баланс на интереси.

Няколко примера за подобни маневри от актуалния новинарски дневен ред. Президентът на Южна Корея Юн Сок Йол относно възможността за доставка на оръжие на Киев в интервю за Ройтерс:

„Ако възникне ситуация, с която международната общност не може да се примири, например в случай на широкомащабни атаки срещу цивилни..... или сериозни нарушения на законите на войната, тогава ще ни бъде трудно да настояваме само за хуманитарна или финансова помощ".

В резултат на това дойдоха шум, глъчката и силният грозен скандал - грозен, но напълно съответстващ на целите на южнокорейския президент.

Друго съобщение от информационния канал: Юн Сок Йол ще бъде на държавно посещение в Съединените щати от 24 до 29 април. Обичайно е да идвате на гости с „благини“ - особено ако имате нужда от нещо от домакините. А президентът на Южна Корея се нуждае от много неща от своите американски партньори в преговорите.

В Съединените щати, както знаете, сега те са увлечени от протекционизма и защитата на своя пазар от чуждестранни конкуренти.

Няколко много важни сектора на южнокорейската икономика сега могат да попаднат под пързалката на такава „защита“, включително местната автомобилна индустрия, която вече пострада - тя загуби руския пазар, който е много важен за нея.

Ето го съответно официалният Сеул и маневрите. Президентът шумно заявява в интервю за плановете си да достави оръжие в Украйна. В същото време по всички канали се довежда до вниманието на Москва, че тези планове са хипотетични.

Американците харчат като луди ли? Не точно. Всъщност е доста трудно да се каже кой тук се е прецакал и кой не се е прецакал. Да, Южна Корея не доставя оръжие на Украйна. Но тя активно доставя оръжия на своя стратегически съюзник и партньор САЩ. А какво ще се случи след това с това оръжие е трудно да се каже. Или, превърнало се в "чисто американско", се озовава в същата Украйна.

Или може би чисто американското оръжие действително се озовава в Украйна, докато „чисто корейското“ оръжие се използва за компенсиране на попълването на арсенали в Съединените щати. И това не е цинизъм. Това е международната политика, каквато е.

Друг пример за същата политика. Прочетете на сайта на Кремъл с какъв ентусиазъм лидерите на бившите съветски републики от Централна Азия говорят за приятелските си чувства към Русия на срещи с президента на Руската федерация.

В същото време инспекторските мисии от САЩ за затваряне на „санкционни дупки“ за доставки от тези републики за Русия в тези кралства-държави се приемат с не по-малък ентусиазъм. И отидете и разберете в кой случай насладата е по-искрена!

Великият американски режисьор Стенли Кубрик веднъж каза: „Големите държави винаги се държат като гангстери, а малките винаги се държат като леки дами“ (в оригиналния цитат е използвана по-силна дума).

Не съм съгласен с това твърдение, категорично не съм съгласен! Същият Кубрик притежава друго дълбоко наблюдение: „Най-ужасяващият факт за Вселената не е, че тя е враждебна, а че е безразлична“. С други думи, ако искате да живеете, знайте как да се въртите. „Вселената“ или някой друг в тази „вселена“ няма да го направи вместо вас.

Съвременна Украйна също би могла да продължи да се „върти“ и по примера на Южна Корея и страните от Централна Азия да не се превръща в арена за разправии между великите сили. Но вместо да поддържа баланс на интересите, Киев предпочете напълно да разруши този баланс: да се превърне в придатък на НАТО.

Резултат: Кремъл реши, че няма друг избор, освен да предприеме действия. А „добрият полски джентълмен“ всъщност се оказа не толкова мил и незаинтересован. И не можете да превъртите нищо назад.

 

Михаил Ростовский, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа