Рааб не се пребори за политическото си бъдеще и подаде оставка

Рааб не се пребори за политическото си бъдеще и подаде оставка
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.04.2023
  • Сподели:

Доминик Рааб се опитваше да се бори за политическото си бъдеще, докато министър-председателят се занимаваше с „язвителен" доклад за обвинения в тормоз, който ще реши бъдещето на един от най-близките му съюзници. Правителствени източници предполагат, че Рааб е искал да му бъде позволено да остане на поста вицепремиер и министър на правосъдието въпреки тъжните констатации от петмесечното разследване на твърдения на държавни служители за тормоз.
Риши Сунак прекара часове в четвъртък, разглеждайки доклада на Адам Толи KC, който не заключва дали Рааб е нарушил министерския кодекс, оставяйки окончателното решение на министър-председателя. Според източник от Министерството на правосъдието Рааб се е борил да остане на поста, вярвайки, че констатациите – които е прочел – не означават, че трябва да подаде оставка. До четвъртък вечерта обаче той и Сунак все още не бяха провели преки разговори.
Високопоставени депутати от Консервативната партия обвиниха насаме Сунак в „непостоянство" – критика, отправена и от лейбъристите и либералдемократите. Твърди се, че вътрешни лица от правителството се готвят да издадат бързо съобщение за отстраняването или оставката на Рааб и също така приемат липсата на решение от Сунак като знак за колебание.
Източници от Даунинг стрийт подчертаха, че Сунак иска да бъде считан, че следва надлежния процес по време на разследването, като се придържа към обещанието си да ръководи правителство на почтеност и отчетност. Твърди се, че той продължава да чете доклада, преди да реши дали да уволни Рааб.
Предполагаемите жертви на Рааб се опасяват, че неуспехът на Сунак да вземе незабавно решение означава, че министърът на правосъдието може да остане на поста.
Един от подалите официална жалба каза: „Изключително разочароващо е, че на този късен етап от разследването процесът все още се протака. Политическото маневриране все още е приоритет пред благосъстоянието на държавните служители във време, когато Сунак трябва да изпрати ясно и решително послание относно благоприличието и стандартите в правителството. Ако Рааб успее да се задържи, моите колеги и аз ще се почувстваме напълно объркани."

Друг каза: „Всички надежди, които имах, че може би справедливост може да бъде въздадена, вече са заличени."
Някои от съюзниците на премиера предупредиха за рисковете от свалянето на такава високопоставена фигура от кабинета в момент, когато Консервативната партия се радва на крехък мир.
За първи път през ноември се появиха обвиненията, че Рааб е тормозил и принизявал персонала, като е докарал някои до сълзи или ги е накарал да повръщат преди срещи. Разследването отне почти 150 дни, което доведе до нарастващо нетърпение сред някои жалбоподатели.
Рааб отрича всички обвинения срещу него, като твърди, че през цялото време е действал професионално. Но ако той откаже да си тръгне и Сунак се съпротивлява на уволнението му, висши служители в Министерството на правосъдието до ниво генерален директор заплашиха да напуснат.
Сагата приключи вчера следобед с оставката на Рааб

Станете почитател на Класа